Poate ca pare ciudat insa mie mi-a fost frica de inaltime. Asta suna ciudat pentru un tip de 1.96 , nu-i asa? Pentru cei dintre voi care au anumite frici, mecanismul de eliminare este acelasi. Pentru exemplul de acum, iti voi spune cum sa scapi de frica de inaltime.

 

Pe parcursul copilariei am fost prin locuri destul de inalte prin munti sau pe unele blocuri de 10 etaje insa frica puternica de inaltime nu s-a manifestat mai tare decat in momentul in care m-am trezit pe traseul negru din Parc Aventura din Brasov, inainte de a traversa zona cea mai inalta dintre toate traseele.

 

Era o zi cu un soare bland si cerul era senin, fara niciun nor. Vantul adia usor, miscand frunzele copacilor din jurul meu. Ma aflam la 20 de metri inaltime (cam cat un bloc cu 6 etaje), si trebuia sa traversez aceasta inaltime pe un cablu subtire cat un deget, tinandu-ma de un alt cablu ce era prins de acesta cu niste bare de lemn cam de 1.5 metri. Nu era nimeni in spatele meu asa ca nu eram sub presiune.

 

Am facut ceea ce nu trebuia sa fac…de mai multe ori: m-am uitat in jos! Nici macar nu facusem un pas si deja imi venea sa iau copacul in brate. Am stat si m-am gandit: “daca continui in ritmul asta, probabil ca aici voi ramane, pe aceasta platforma.”

 

N-am mai stat pe ganduri si mi-am spus: “GATA! Este timpul pentru Programare Neuro-Lingvistica!” Mi-am amintit de exercitiul numit: “Eliminarea Fobiei.” Nu stiu daca ceea ce manifesta corpul meu era chiar o fobie insa incepusem sa tremur putin si am zis ca trebuie sa trec mai departe pe acel traseu. M-am dat in spate, m-am sprijinit de copac, am inchis ochi si am facut urmatorul exercitiu:

 

Mi-am imaginat ca intru intr-un cinematograf al mintii mele. Am ales unul din randurile de mai in spate si mi-am spus: “Ia sa vedem cum se manifesta aceasta fobie, aceasta stare, in mintea mea.” Pe ecran am inceput sa vad un film cu mine ca si cum camera s-ar afla undeva in aer, paralel cu copacul in care eram eu. Vedeam de asemenea intregul traseu cat si copacul unde trebuia sa ajung. Ma vedeam cum imi era frica si nu ma simteam confortabil. Numai cat ma apropiam de cablu, simteam o frica puternica.

 

Am decis sa ma mut mai in spate in cinematograf. Totul fiind un exercitiu de imaginatie, cinematograful era cat doream eu de mare. M-am mutat tot mai in spate pana cand, uitandu-ma la ecran, puteam privi confortabil filmul cu mine. Apoi am inceput sa derulez acel fimulet de la final la inceput. Capatul era pentru mine momentul in care eram complet inghetat si nu ma puteam misca de frica si inceputul era momentul in care tocmai ajunsesem pe platforma, inainte sa-mi fie teama. Cand ajuneam la inceputul filmului, lasam ecranul sa devina complet alb.

Am repetat asta de mai multe ori, uitandu-ma cu ma miscam invers, vorbeam invers si lasand ca la sfarsit ecranul sa devina complet alb. La un moment dat, nici nu mai puteam vedea imaginile clar si deja nu prea mai intelegeam nimic din film. Am inceput sa uit ce inseamna sa-mi fie teama.

 

Am deschis ochii zambind si m-am uitat in jur. Nu venise nimeni dupa mine pe traseul negru. M-am uitat in jos si pur si simplu nu-mi mai era frica. Am zambit, am apucat cablurile si am traversat acea portiune fara probleme.

 

Acest proces de eliminare a fobiei este unul care face parte din asa numitul Cufar Magic pe care-l prezentam in cadrul cursului NLP Pozitiv. Nu inveti doar Programare Neuro-Lingvistica ci si Psihologie Poztiva. NLP Pozitiv este unul din acele cursuri speciale de NLP in care invatarea prin joc este la ea acasa.

 

Cufarul Magic este modulul unde inveti tehnici prin care poti sa te lasi de fumat, sa slabesti, sa scapi de kilogramele in plus, sa elimini frica de a reusi, iti rezolvi relatia cu banii si dezvolti diferite resurse emotionale care te ajuta sa obtii ceea ce-ti doresti. Este destul de greu pentru ca cineva care este interesat in dezvoltarea sa, sa nu vii la acest curs.

Be Sociable, Share!