Cateodata avem impresia ca doar daca facem o schimbare importanta, o schimbare a schimbarilor, doar asa ne putem imbunatati cu adevarat viata. Insa lectiile pe care le primim par sa ne spuna altceva.

 

Lucrurile mici, marunte, care pot parea chiar nesemnificative, isi pun amprenta in viata noastra pe termen lung. Alegerile pe care le facem se transforma in actiuni, actiunile devin obiceiuri, iar obiceiurile ne formeaza caracterul.

 

Mai jost gasesti cateva domenii din viata cotidiana, impreuna cu o serie de metode simple prin care sa le imbunatatesti in urmatoarele 100 de zile. In acest articol sunt 10 metode, restul fiind disponibile in eBook-ul de la final. Sa incepem cu mediul in care traim:

 

Acasa

#1

Un loc pentru toate si toate intr-un loc

 

Pentru urmatoarele 100 de zile, fa posibil sa pui in aplicare urmatoarele 4 reguli pentru a mentine lucrurile in ordine:

 

  • Daca iei ceva dintr-un loc, pune-l inapoi;
  • Daca deschizi o usa, inchide-o;
  • Daca scapi ceva pe jos, ridica-l de acolo;
  • Daca iei ceva din cuier sau de pe umeras, pune-l inapoi;

 

Fericire

#2

Pentru urmatoarele 100 de zile, razi copios cel putin o data pe zi. Ca sa fii sigur ca se intampla acest lucru, te invit sa-ti cumperi acel tip de calendar ce are pe fiecare pagina cate o gluma diferita, dedicata fiecarei zile din an. Sau viziteaza website-ul cu desenele tale animate preferate.

 

Invatare si dezvoltare personala

#3

Nu te mai plange pentru urmatoarele 100 de zile, mai ales daca nu vrei sa faci ceva in privinta acelor dificultati. Cand spui lucruri negative legate de o chestiune, vei incepe sa gandesti negativ, iar gandurile negative te vor indrepta catre rezultate negative. Rupe acest cerc vicios inca de la inceput si cand observi ca-ti vine sa te plangi dupa ce ti-ai dat seama ca ceva este in neregula, pur si simplu opreste-te.

 

Financiar

#4

Cauta pe internet cele mai bune sfaturi pentru a economisi bani, alege 10 si aplica-le pentru urmatoarele 100 de zile. Tine o evidenta a banilor economisiti. Exemple:

  • Fa un inventar inainte de a merge la supermarket, ca sa nu te trezesti ca vei cumpara lucruri pe care deja le ai;
  • Treci la un abonament TV mai simplu, daca stii ca ai foarte multe canale la care nu te uiti;
  • Intreaba-te daca chiar ai nevoie de telefon fix;

Fa-ti un traseu cand iesi cu masina ca sa nu consumi inutil combustibil.

 

Managementul timpului

#5

Urmareste cum iti petreci timpul pentru urmatoarele 5 zile. Foloseste acele informatii pentru a crea un buget de timp, adica un procent din timp pe care vrei sa-l dedici fiecarei activitati zilnice. De exemplu:

  • Munca casnica;
  • Timp liber;
  • Transport;
  • Activitati care genereaza sau vor genera venit;         

Pentru urmatoarele 95 de zile, respecta acest buget de timp.

 

#6

Pentru urmatoarele 14 saptamani, fa o retrospectiva a fiecarei saptamani. In timp ce faci, ai in vedere urmatorele intrebari:

  • Ce am realizat in aceasta saptamana?
  • Ce nu a functionat cum ma asteptam?

Ce a functionat cum ma asteptam?

 

Sanatate

#7

Pentru a slabi jumatate de kilogram, este necesar sa arzi 3500 de calorii. Presupunand ca stilul alimentar pe care-l ai in prezent te ajuta sa-ti mentii o anumita greutate, daca reduci numarul zilnic de calori cu 175, in urmatoarele 100 de zile vei slabi 5 kilograme.

 

Relatia cu partenerul/partenera

#8

Identifica 3 lucruri practice pe care le vei face in fiecare zi pentru urmatoarele 100 de zile, pentru a face mai puternica si mai stransa relatia dintre voi. Pot fi incluse urmatoarele:

  • Exprima-ti sentimentele si ureaza-i o zi buna partenerului in fiecare dimineata;
  • Dupa ce se termina ziua de munca, ia-l in brate pe partenerul tau imediat ce va vedeti;
  • Mergeti impreuna la o plimbare de 20 de minute in fiecare, dupa cina. Recomandat, tinandu-va de mana.

 

Social

#9

Pentru urmatoarele 100 de zile, pune in practica ascultarea activa. Cand stai de vorba cu cineva, ramai cu atentia indreptata catre ceea ce spune cealalta persoana, in loc sa repeti in mintea ta ceea ce urmeza sa spui.

 

Parafrazeaza ceea ce crezi ca ai auzit, pentru a fi sigur ca nu ai interpretat ceva gresit. Incurajeaza cealalta persoana sa ofere mai multe detalii asupra unor situatii anume, daca simti ca nu ai inteles destul de clar.

 

#10

Practica empatia pentru urmatoarele 100 de zile. Daca nu esti de acord cu cineva, incearca sa observi lumea prin ochii lor. Pune-te in “papucii” lor si observa ce vezi, auzi si modul in care te simti, impreuna cu gandurile care apar.

 

Fii curios in legatura cu cealalta persoana, in legatura cu valorile si convingerile pe care le are, experienta de viata si procesul mental prin care au trecut de a ajuns la acele concluzii.

 

Be Sociable, Share!