Update:

Calatoria noastra prin sunet te va ajuta sa-ti maresti puterea de concentrare si sa reusesti sa ai o minte clara si focusata: >>> click aici <<<

* * *

Cand vorbim de incredere in sine, apare o problema in modul in care vorbim despre aceasta. Care este aceasta problema si legatura intre concentrarea atentiei si increderea in sine?

 

Exista doua definitii pe care le vei gasi in dictionar. Cea mai comuna dintre cele doua este urmatoarea:

 

“Increderea in sine este reprezentata de o senzatie de certitudine si siguranta.”

 

Am auzit oameni vorbind de incredere in sine ca fiind o senzatie, ceva ce simtim. Insa exista un inteles mai vechi de atat. Atunci cand am incredere, am incredere in cine sunt eu, ma pot baza pe mine indiferent de modul in care ma simt.

 

Astfel increderea in sine nu este doar senzatia in sine ci si calitatea de a ma putea baza pe mine, ma pot bizui pe mine, ma pot increde in mine chiar daca imi este teama sau sunt anxios.

 

Daca iti poti aminti aceasta senzatie, un moment in care te puteai baza pe tine, te puteai bizui pe tine, aceea este o senzatie corporala autentica de incredere in sine. Dintr-un moment in care actiunile ce au construit nivelul de incredere au avut loc inainte ca aceasta sa se maturizeze in interior.

 

Mai este o alta cauza a lipsei de incredere in sine: lipsa de concentrare atunci cand faci un lucru.

 

Daca te uiti cu atentie la un jucator de tenis, un cantaret la chitara, un public speaker ce are foarte multa incredere in sine, vei observa ca atentia lor este concentrata pe ceea ce fac in acel moment.

 

Insa daca te vei uita la varianta celor de mai sus care nu au incredere in ei, vei observa ca in loc sa aiba o atentie concentrata pe ceea ce fac, sunt concentrati pe ei insisi. Adica se concentreaza pe ei, modul in care se simt, cum sunt perceputi, daca fac bine ceea ce fac, daca au parte de succes sau esec in acel moment, daca lumea ii place sau nu, se gandesc cum sa scape de acele senzatii de teama si anxietate ce-i rascolesc in acel moment.

 

Cu cat imi indrept mai mult atentia catre mine cu atat mai putin acord atentie lucrului pe care il fac in acel moment si astfel performanta mea va avea de suferit.

 

Astfel, apare a treia regula ce tine de increderea in sine:

    Concentreaza-ti toata atentia pe lucrul pe care il faci intr-un anumit moment.

 

Cum faci asta? Mai ales cand esti intr-o situatie cand experimentezi un raspuns de tipul "lupta" sau "fugi", inima iti bate cu putere in piept si acea voce din mintea ta ce-ti spune ca ceva rau s-ar putea intampla?

 

Mai intai de toate, accepta senzatiile pe care simti. Indiferent ce simti, accepta momentul prezent asa cum este. Lupta cu emotiile este un consum emotional inutil si chiar exista un risc cateodata ca aceastea sa se amplifice.

 

In momentul acceptarii, vei observa ca intensitatea acestora se consuma. Se consuma tot mai mult pana cand ajung la un nivel mai mult decat rezonabil.

 

Apoi, schimba pozitia in care afli in acest moment. Daca ai libertatea sa te misti, muta-te pe alt scaun sau in alt loc daca stai in picioare. Daca esti la volan, lipeste-te cu spatele de spatar si ia distanta fata de situatia in care te afli.

 

Acum ai un moment de ragaz in care te poti gandi mai bine asupra a ceea ce faci si iti poti concentra mai bine atentia. Chiar daca anxietatea sau frica mai sunt pe acolo, cand accepti ceea ce ti se intampla si-ti schimbi pozitia corporala, intr-un mod interesant acestea vor incepe sa se transforme in resurse ce-ti alimenteaza energia in lucrul pe care-l faci.

 

Viata este o aventura. Pe parcurs ce treci prin ea, vei simti ceea ce simte un om cand trece printr-o aventura: iti bate inima cu putere, iti spui: “Aoleu, nu stiu daca fac fata, ce ma fac acum!?!”, s-ar putea sa simti si anxietate…

 

Asa ca, ce-ti doresti? Iti doresti sa traiesti o aventura? Daca da, cel mai probabil vor fi multe momente in care vei iesi in afara zonei de confort.

 

Asa ca pentru o incredere in sine solida, ai de facut trei lucruri:

  1. Accepta anxietatea sau teama sau indiferent ce apare, ba chiar invita-le sa vina cu tine in aceasta in aventura si observa cum devin niste adjuvanti;
  2. Practica din nou si din nou pana cand capeti acea experienta solida;
  3. Concentreaza-te complet pe ceea ce faci la un moment dat, acorda atentia ta deplina;

 

Iti urez succes in calatoria ta si in cultivarea nivelului de incredere in sine!

 

Be Sociable, Share!