În timpul dinastiei Qing, Zhao Defang, tată a trei fii, s-a bucurat de o viaţă prosperă. El s-a simţit în special norocos când toţi fiii săi s-au căsătorit.

 

Cu toate acestea, în timpul aniversării a 60 de ani, Zhao le-a mărturisit celor trei fii ai săi că atunci când a înfiinţat afacerea de familie, el a măsluit voit cantarul astfel încât să-şi inducă furnizorii şi clienţii în eroare. Ori de câte ori cumpăra ceva, cantarul arăta o greutate mai mică, ori de câte ori vindea ceva unui client, cantarul arăta o greutate mai mare.

 

"Acesta a fost motivul pentru care omul care vindea bumbac a intrat în faliment, după ce am cumpărat mii de kilograme de bumbac de la el. El a încercat cu disperare să-şi salveze afacerea, dar a murit de febră tifoidă acum 20 de ani. Încă îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat cu vânzătorul de bumbac", a spus Zhao.

 

"A mai fost şi un vânzător de plante medicinale care a murit după ce l-am înşelat cu cantarul meu. Au mai fost şi alţii, dar acestea două au fost cazurile cele mai grave. Chiar dacă am avut multă avere şi o viaţă fericită, ori de câte ori mă gândesc la oamenii care au murit din cauza acţiunilor mele, mă simt atât de vinovat că nu pot dormi noaptea.

 

"Pentru a-mi câştiga liniştea sufletească m-am gândit să distrug acum acest cântar în faţa voastră şi jur că voi fi sincer de acum înainte."

 

Fiii săi i-au salutat decizia. "Tată, acesta este modul corect de a face lucrurile. Noi sprijinim cu toţii decizia ta", a spus unul dintre fii săi cu bucurie. Deci, Zhao a stricat imediat cantarul măsluit şi s-a ţinut de promisiunea de a se comporta cu onestitate şi a face fapte bune de atunci încolo.

 

Cu toate acestea, nu după mult timp, familia lui Zhao a fost lovită de ghinion. Mai întâi fiul său cel mare a murit brusc din cauza unei boli. Apoi, al doilea fiu a murit de o boală misterioasă, iar soţia acestuia rămasă văduvă s-a mutat cu un alt bărbat. Apoi brusc al treilea fiu al acestuia s-a îmbolnăvit şi a murit la scurt timp după aceea. Soţia celui de-al treilea fiu era însărcinată în acel moment.

 

După ce a trecut prin toate aceste nenorociri neaşteptate, Zhao s-a simţit…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Be Sociable, Share!