Caracterul chinezesc 藥 (yào) înseamnă medicină sau medicament. Este alcătuit din două părţi. Cea superioară, 艹, este radicalul chinezesc ce semnifică iarbă sau plante ierboase, inclusiv cele medicinale. Cea inferioară, 樂 (pronunţată yuè sau le), reprezintă caracterul chinezesc în sine. Acesta are două înţelesuri: acela de muzică, precum şi acela de încântare şi bucurie.

 

Aceste două părţi, împreună cu cele trei sensuri ale lor, oferă o viziune asupra modului în care chinezii antici înţelegeau medicina.

 

Caracterul 藥 îşi are originea în componenta sa inferioară, 樂, care descrie folosirea muzicii în istorie pentru a vindeca afecţiuni încă din timpul antichităţii chineze, chiar dinaintea descoperirii medicinei ierburilor.

 

Lupta Împăratului Galben cu Chi You

 

Confom mitologiei chineze, Huang Di, sau legendarul Împărat Galben, care este slăvit ca străbun al poporului chinez, a fost odată provocat la luptă de către Chi You, un conducător atroce al unui vechi trib.

 

Binecuvântat de zâna divină Xuan Nu pentru a promova virtutea şi a condamna tirania, Împăratul Galben a fost sfătuit, într-un vis, că numai zgomotul asurzitor dat de o tobă din piele de Kui, un bivol sălbatic monstruos ce trăia pe coasta Mării de Est, îl putea înfrânge pe Chi You cu craniul său de metal şi pe tribul acestuia.

 

După ce s-a trezit din vis, împăratul a ordonat imediat capturarea bivolului. După aceea, pielea animalului a fost folosită pentru a produce 80 de tobe.

 

Când soldaţii împăratului au bătut din tobe pe câmpul de bătălie, pământul s-a cutremurat în toate direcţiile, iar soldaţii lui Chi You au fost doborâţi, craniile lor de metal crăpând cu dureri groaznice.

 

De asemenea, câţiva soldaţi ai împăratului au fost copleşiţi de zgomot şi au căzut la pământ pierzându-şi cunoştinţa. Împăratul l-a chemat în ajutor pe maestrul său de muzică, care a…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Be Sociable, Share!