Am avut cateva experiente cu tigarile si cred ca in total, am fumat o tigara si jumatate slim si un sfert dintr-una normala. Asta mi-a fost de ajuns incat sa-mi dau seama ca acest obicei nu este pentru mine. Eram in liceu. Am devenit interesat de modul in care functioneaza mintea si abia mai tarziu mi-am dat seama ca nici macar acel asa zis confort psihologic pe care ti-l ofera o tigara nu este real si astfel am concluzionat: fumatul nu te ajuta absolut deloc.

 

Sunt sigur ca ai vazut si citit multe legat de efectul negativ al nicotinei, cum arata plamanii, dintii si pielea unui fumator plus alte efecte nocive din punct de vedere al organismului uman. Nu intru in ele, le stii deja. Nu vreau sa te conving prin acest articol sa te lasi de fumat. Ceea ce vreau sa scot in evidenta este ca argumentul asa zisului confort sau claritate mentala sau alta stare emotionala pe care ti-o ofera o tigara, este cu adevarat, doar o iluzie.

 

Ii aud pe unii fumatori spunand: “Ma ajuta sa ma calmez” sau “Nu-mi pot imagina o dimineata fara cafeluta si tigara mea” sau pur si simplu “Nu stiu de ce fumez…asa m-am obisnuit”. Ultimul motiv era insotit si de anumite momente in care “aparea nevoia” de a scoate o tigara. O sa acopar in cele ce urmeaza cele trei motive de mai sus, ele fiind cel mai des intalnite. Daca mai stii si altele, lasa-mi te rog un comentariu mai jos.

 

“Ma ajuta sa ma calmez”

Esti ocupat cu ceva si la un moment dat simti nevoia sa iei acea “pauza de tigara”. Mergi afara sau in zona in care se fumeaza si-ti aprinzi o tigara. Stai de vorba si/sau privesti pe geam fara sa spui nimic si in timp ce fumezi, observi cum mintea ta se calmeaza si chiar incepi  sa te simti mai bine.

 

Ce s-a intamplat de fapt? A avut starea de bine si de calm vreo legatura? Pai…nu. In momentul in care ai luat o pauza, nu ai mai avut mintea ocupata cu ceea ce faceai inainte, gandirea ta nu mai era aglomerata si atunci ai putut sa te odihnesti mental pentru ceva timp. Atunci cand ai inceput sa fumezi cand iei o pauza, ai asociat fumatul cu starea de calm cand de fapt nu are nicio legatura. Am vazut de prea multe ori persoane care erau foarte nervoase, incepeau sa fumeze tigara dupa tigara si tot suparati erau.

 

“Nu-mi pot imagina o dimineata fara cafeluta si tigara mea”

Acest obicei tine de ritualul de dimineata pe care si l-a creat fiecare. De obicei oamenii isi aseaza gandurile si stau cu ei insisi dimineata. Din diferite motive, a fost adaugat fumatul acestui ritual insa starile in care esti (calm, melancolie, prezenta, etc.) nu au nimic de a face cu faptul ca fumezi. Tu poti intra in mod natural in aceste stari. De fapt, cel mai probabil, prima data cand ai inceput sa faci asta, tu erai deja in starea de calm, de exemplu, atunci cand ti-ai aprins o tigara. De atunci, ai asociat tigara cu starea de calm, cand de fapt lucrurile stau altfel.

 

“Nu stiu de ce fumez…asa m-am obisnuit”

Acesta-i punctul in care fumatul a devenit un lucru atat de obisnuit si natural incat a devenit un obicei, o rutina. Mi-ar placea ca cei care se afla in acest punct sa scape de acest obicei in mod voit fara sa fie nevoie sa se loveasca de o situatie negativa puternica. Sa-si dea seama din timp ca pot fi in orice stare aleg sa fie, fara sa aiba nevoie de o tigara.  

 

In momentul in care experimentezi diferite tehnici, chiar si cele din Programare Neuro-Lingivistica (NLP), iti dai seama ca ai si alte optiuni, mai multe ca inainte. Atunci va sosi momentul in care vei realiza ca fumatul nu te ajuta absolut deloc. Sau poate ca a sosit deja.

Be Sociable, Share!