Miturile despre cei Opt Nemuritori sunt foarte raspandite in China. Descrisi in textele antice chinezesti referitoare la panteonul taoist, cei opt sfinti nemuritori (Ba Xian), acele fiinte nemuritoare, respectate si iubite de catre popor, au fost candva figuri istorice. Devenind sfinti, ei s-au eliberat de sentimentele, pasiunile, bucuriile si necazurile pamantesti.

 

Un alt reprezentant ai celor „Opt Sfinti Nemuritori Chinezi”, despre care vom povesti in acest capitol, este un celebru patriarh taoist pe nume Lu Dongbin. El este adesea reprezentat cu o sabie magica in spate, cu ajutorul careia legenda afirma ca distruge fortele malefice si cu un evantai in mana (atribut caracteristic unui nemuritor).

 

Numele sau la nastere a fost Lu Yan. S-a nascut aproximativ in anul 796 (in epoca dinastiei Tang), in judetul Tszynzhao, provincia actuala Hunan. In taoism este denumit drept Patriarhul Lu, iar el se autodenumea – Maestrul Yang-ului Pur (Chunyan Tzu).

 

Legenda spune ca in momentul conceperii, camera mamei sale s-a umplut de o aroma foarte placuta, s-a auzit o muzica cereasca si din cer a coborat pe pat o barza alba, care ulterior brusc a disparut. Copilul s-a nascut cu o infatisare foarte ciudata – cu gitul unei berze, cu spate de maimuta, corp de tigru si obraji de balaur. Nu se cunoaste cand au disparut aceste atribute ciudate. In adolescenta infatisarea lui deja nu se mai deosebea cu nimic – ochii semnau cu cei ai pasarii Phoenix, avea sprancene stufoase, umeri lati, nasul usor incovoiat, piele de un galben palid, linga spranceana stanga avea o alunita neagra.

 

Inca din copilarie Lu poseda capacitati neobisnuite – putea sa memorizeze zece mii de hieroglife si combinatii, insa cu toate acestea, la varsta de 20 de ani, de doua ori nu a reusit sa treaca examenul de functionar de stat, dar a primit gradul stiintific Jinshi si a activat in cadrul consiliului local Tehua (actuala provincie Jiangxi).

 

Aflat in Muntii Lushan, l-a cunoscut pe Maestrul Zhong Li Quan si a devenit disciplolul sau.

 

Intilnirea lor a avut loc la un han. Odata Lu, la virsta de 21 de ani, a pus terciul din mei galben la fiert si a hotarit sa traga un pui de somn. Atunci Zhong Li i-a oferit perna sa, pe care Lu sprijinindu-si capul, vazu un vis ciudat…

 

Pentru a citi in continuare articolul, intrati aici.

Be Sociable, Share!