In articolul anterior am vorbit despre unele din obiceiurile pe care le avem si prin care ne complicam singuri viata, chiar si atunci cand nu vrem sa facem asta. Astazi continui aceasta tema cu partea II-a. Observa cu atentie daca si tu obisnuiesti sa-ti complici viata de unul singur prin obiceiurile de mai jos, pentru ca fiecare subpunct contine cate o solutie:

 

1. Incerci sa eviti ceea ce este evident

Lucrurile care stii ca sunt adevarate vor ramane adevarate chiar daca tu alegi sa le ignori. Vreau sa stii ca este destul de dificil sa ai o viata si o minte linistita in timp ce cauti sa eviti lucrurile. Cauta sa-ti scoti la iveala fricile si slabiciunile pentru ca una din cele mai bune cai de iesire din ele este sa treci prin ele, sa le infrunti si sa le rezolvi. Pe termen lung, merita din plin aceasta perioada scurta si neplacuta.

 

2. Proiectezi in viitor scenarii negative

Sunt destule situatii in care mintea noastra se lupta inutil cu evenimente care au o sansa foarte mica sa se intample. Faptul ca tusesti putin inseamna ca o sa racesti cobza. Faptul ca ai un interviu peste cateva zile inseamna ca vei da peste cine al naibii. Problema cu toate acestea este ca risti ca aceasta negativitate sa te impiedice sa dai cei mai bun din tine, in mod autentic. Pana la urma este alegerea ta daca alegi sa vezi lumea prin ochelarii indoielii si ai suferintei sau prin ochelarii sperantei si ai entuziasmului. Este doar alegerea ta…

 

3. Tot ai tendinta sa alegi calea mai usoara care nu-i neaparat cea buna

Alege sa faci ceea ce este corect si stii ca va avea un rezultat bun pentru tine pe termen lung, nu ceea este usor. Un aspect si mai important este sa faci lucrul care este corect, chiar daca nimeni altcineva nu va sti ca tu l-ai facut. Atunci de ce ai mai face-o? Pentru ca tu stii ca ai facut-o si asta este de ajuns.

 

4. Dai voie evenimentelor in care ai pierdut ceva sa te traga in jos

Sunt momente in care ai de lucrat la tine daca vrei sa fii fericit. Unele dificultati peste care dai in viata s-ar putea sa fie mai dificile si sa fie nevoie de ceva mai mult de lucru decat doar un cadru mental pozitiv. Poate ca-i nevoie sa ierti pe cineva sau sa lasi in spate anumite evenimente care s-au intamplat la un moment dat. Viata este plina de momente in care avem parte de pierderi. Insa, dintr-un anumit punct de vedere, nu cred ca ar fi posibil sa fim fericiti cu adevarat daca nu am avea parte de astfel de lucruri. Acestea ne ajuta sa observam si sa apreciem momentele frumoase din viata. Ne ajuta sa creste si sa ne dezvoltam. Daca te straduiesti sa treci peste o situatie dificila, vreau sa stii ca nu esti singura persoana care trece prin asta. Cauta pe cineva care intelege prin ce treci si vorbeste cu acea persoana. Mai bine sa ai pe cineva alaturi decat sa lasi evenimentele in care ai pierdut ceva anume sa te traga in jos.

 

5. Esti cu mintea in trecut, in viitor si aproape deloc in prezent

Trecutul s-a incheiat si nu poate fi schimbat in niciun fel. Poti in schimb sa-ti strici singur ziua ingrijorandu-te pentru ceea ce s-ar putea intampla maine. Ce-ti ramane? Sa fii cu mintea in momentul prezent. Ziua de maine va veni cu intamplarile si lectiile sale exact asa cum ar trebui sa vina, la fel cum s-a intampla si cu ziua de ieri.

 

6. Ai o mentalitate prin care vrei sa ai totul sau nimic

Sa stii ca nu exista planul perfect, pasul perfect sau succesul perfect, la fel cum nu exista esecul perfect. Daca alegi sa gandesti in extreme, nu faci decat sa te amagesti singur. In schimb, ceea ce cred ca exista, este o succesiune continua de evenimente imperfecte care sunt pline de modalitati prin care poti interpreta ceea ce se intampla si lua o noua decizie. Apreciaza zona dintre extreme pentru ca acolo se plaseaza majoritatea experientelor prin care treci.

 

7. Iti concentrezi atentia doar pe ceea ce nu functioneaza

Chiar daca ajungem sa facem greseli, este important sa avem puterea de a ne ierta pentru ca le-am facut. Sa culegem lectiile invatate si sa mergem mai departe. Ia-ti astazi un angajament catre tine insuti prin vei evita sa lasi trecutul sa defineasca cine esti tu acum. Sunt momente in care cele mai frumoase lucruri care rezulta dintr-o perioada in care ai muncit din greu, sunt lectiile pe care le-ai invatat in timp ce ai trecut prin acea calatorie. O viata in care esti fericit si simti ca ai succes, nu este o viata in care nu intalnesti nicio problema, ci una in care esti capabil sa te ridici deasupra lor si sa inveti din ele.

 

8. Te astepti ca lucrurile sa fie mereu roz in viata

Am sa-ti spun ceva ce probabil ca deja ai trait pe pielea ta: lumea poate fi un loc foarte dificil in care sa traiesti. Este posibil sa treci prin suferinte, despartiri si pierderi de toate felurile. Aceste evenimente isi pot pune amprenta destul de puternic asupra starii tale de fericire. Insa am observat ca in lume exista un flux continuu de lucruri pozitive si lucruri negative care se succed continuu. Este ca si cum fortele care se opun sunt de fapt interconectate. Astfel, atunci cand suferi, poti descoperi o mare putere interioara care te ajuta sa cresti din acea situatie. Cand treci printr-o despartire, dezvolti capacitatea de a trece repede peste o situatie dificila. Iar atunci cand pierzi ceva, incepi sa privesti cu alti ochi viata si sa apreciezi intr-un mod diferit ceea ce ai. In viata trecem printr-o succesiune continua de pierderi si castiguri. Tocmai de aceea, este destul de dificil sa te izolezi complet de tristete sau suparare fara sa te izolezi complet de fericire.

 

9. Tot amani sa iei o decizie

Sa iei o decizie care se va dovedit a nu fi prea buna este mult, mult mai bine decat sa nu iei nicio decizie. Cand nu esti hotarat ce sa faci, creezi si mai multa amanare, in timp ce deciziile care s-au dovedit a fi de proasta calitate ne invata sa luam altele mai bune. In cele din urma ajungem sa regretam deciziile pe care nu le-am luat, aventurile in care ne-a fost teama sa pornim si acele schimbari care nu le-am facut de atat de mult timp.

 

Concluzii

Care sunt modalitatile prin care ai ajuns sa-ti complici viata de unul singur? Cum ai putea sa simplifici lucrurile incepand de astazi? Lasa-mi un comentariu mai jos.

Be Sociable, Share!