Sa comunici si sa ai de-a face cu oameni poate fi o adevarata provocare cateodata. Fie ca este vorba de viata personala sau de cea profesionala, este important sa inveti aceste detalii fine din punct de vedere comportamental si psihologic, pentru ca-ti pot face viata mult mai usoara.
Acestea nu au scopul de a servi drept modalitati prin care sa-i manipulezi pe cei din jur pentru a obtine ceea ce-ti doresti, ci pur si simplu pentru a-ti imbunatati stilul de comunicare.
1. Aseaza-te in preajma agresorului pentru a evita sa fii atacat
Daca urmeaza sa te duci intr-o intalnire si stii ca vei in aceeasi camera cu o persoana agresiva, stii ca urmeaza o discutie aprinsa sau ca vei fi subiectul criticilor negative ce nu sunt constructive, stabileste-ti ca scop sa stai langa acea persoana. S-ar putea sa nu te simti confortabil, poate te vei simti chiar ciudat, dar nu-i nimic, pentru ca nu vei fi singura persoana.
Cand intri in spatiul personal al cuiva, acest lucru ii va crea o stare de disconfort, ceea ce va diminua nivelul de agresivitate pe care aceasta din urma dorea sa-l aplice asupra ta.
2. Tine minte numele tuturor si toata lumea te va tine minte
Daca doresti sa fii tinut minte si sa faci o impresie buna in fata colegilor si grupului de prieteni, atunci creeaza-ti un obicei prin care te adresezi celor din jur cu numele mic. O persoana se simte speciala in momentul in care o strigi folosind prenumele.
3. Cand primesti un raspuns neplacut, uita-te in ochii celeilalte persoane
Cateodata nu ne place ce raspuns am primit la o anumita intrebare sau nu intelegem ce ni s-a comunicat. In loc sa repeti intrebarea sau sa pui alta intrebare, uita-te in ochii persoanei. Acest lucru va pune o usoara presiune pe ea, lucru ce o va determina sa ofere mai multe detalii.
4. Cand treci prin stari de stres sau anxietate, pune-ti gandurile pe hartie
Sau pe ecran, cum iti este mai usor. Cateodata fiecare dintre noi trece prin diferite niveluri de stres sau anxietate. Scrie-ti gandurile intr-un jurnal sau intr-un document si apoi pune-l deoparte. Acest lucru va avea acelasi efect cu a impartasi cu cineva ceea ce te preocupa si astfel vei putea sa te concentrezi mai usor pe munca sau pe ceea ce faci. In urma acestui proces, vei simti ca provara mentala s-a diminuat.
5. Ramai intr-o stare de calm cand cineva ridica vocea
Fa un efort, cat poti de bine, sa ramai calm. Cand o persoana pusa pe harta incepe sa se manifeste, de cele mai multe ori face asta din furie si comportamentul nostru cateodata poate sa joace rolul de stimul pentru ei. Cand iti mentii calmul fara sa-i provoci cu nimic, vei observa ca furia se va transforma in vinovatie si de obicei persoana respectiva isi va cere scuze pentru comportamentul sau.
6. Pozitia corporala influenteaza starea emotionala
Acest detaliu comportamental se aplica atat la lucru cat si in viata personala. Aplicat corect, rezultatele pe care la obtii se pot imbunatati in tot ceea ce faci. Cum poti sa intri in starea in care ai incredere in tine? Printre cele mai bune metode este postura. Iti dai voie sa ocupi mai mult spatiu si acest lucru va activa in mintea ta acele mecanisme care-ti ofera senzatie de incredere in sine. Daca vrei sa afli de ce functioneaza, informatiile sunt aici.
7. Cand nu poti sa iei o decizie, restrange numarul de optiuni
Unii oameni cred ca este mai bine sa aiba mai multe optiuni si mai multe informatii. De fapt, chair prefera ca lucrurile sa fie asa. Totusi, acest lucru ii poate bloca pe multi. Exista dovezi ce sustin ca in momentul in care ai 4 optiuni, acesta este numarul maxim pe care cineva il poate lua in considerare la un moment dat si inca sa ia o decizie. Pentru a lua decizii in mod eficient, ar trebui sa ai la dispozitie doar cate optiuni la un moment dat. Acest lucru te va ajuta sa iei in considerare pe fiecare in parte, pana cand sa treci la un nou set de optiuni.
8. Cum sa ceri ajutor si sa-l primesti
Cand ai nevoie de ajutorul cuiva, inainte de orice, spune urmatorul lucru: “Am nevoie de ajutorul tau…”. Acest lucru il va face pe celalalt sa simta ca cineva are nevoie de el/ea si nimanui nu-i place sa se simta vinovat. Incepand o conversatie cu acea propozitie, sansele de a primi ajutor se maresc substantial. Atentie insa! Daca faci abuz, “ulciorul nu merge de multe ori la apa”.
9. Cum sa castigi de fiecare data la “piatra, hartie, foarfeca”
Aici ne distram putin dar totusi, este foarte intrigant ca functioneaza. Cand urmeaza sa joci acest joc celebru, intreaba-ti adversarul un lucru la intamplare chiar inainte de a incepe. Acest lucru il va face confuz pentru cateva clipe si de cele mai multe ori acesta va arata “foarfeca”.
10. Incalzeste-ti palmele inainte de a da noroc
Stiai ca mainile reci sunt direct legate cu lipsa de incredere? Adica avem tendinta sa avem mai putina incredere in cineva care are mainile reci. Cand urmeaza sa dai noroc sau sa atingi o persoana, asigura-te ca ai mainile calde. Acestea sustin o atmosfera prietenoasa.
BONUS
Daca ai impresia ca unei persoane nu-i pasa de tine, cere-i sa-ti imprumute stiloul sau creionul.
Daca nu reusesti sa-ti scoti o melodie din cap, incearca sa-ti amintesti cum se incheie.
Daca ai nevoie de ajutor sa cari ceva, incepe sa vorbesti cu persoana respectiva in timp ce-i dai lucrul cu pricina. Cel mai probabil ca-l vor lua pur si simplu, fara sa-si dea seama ca tocmai li s-a inmanat ceva.
In timpul unei prezentari, observa culoarea ochilor unei persoane, daca este posibil. Nu vei folosi aceasta informatie, ci doar este important sa observi acest lucru. Este o tehnica pentru a avea un contact vizual ideal. Acest lucru va fi perceput ca prietenos si va proiecta incredere in sine.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.