Exista o idee foarte circulata ce sustine ca daca inveti din greu si obtii o diploma de facultate cu note mari, acest lucru iti va garanta ca vei gasi un loc de munca care sa-ti placa si care sa te plateasca bine. Din pacate, realitatea poate sta altfel.
Desi multe locuri de munca iti cer sa ai o diploma universitara, nimeni nu se uita la notele pe care le-ai luat. Atunci cand termini facultatea, sigurul lucru care conteaza este volumul de cunostinte pe care-l ai si, cel mai important lucru de fapt, cum stii sa-l pui in aplicare pentru a face ceva practic. Stii tu…clasica intrebare “Ce stii sa faci, concret?”.
De-a lungul timpului s-au remarcat oameni care au avut o performanta mediocra din perspectiva sistemului de invatamant, dar care au reusit sa se bucure de succes in ceea ce au facut mai departe. Nu vreau sa-i dau la o parte pe cei care au avut note mari si care se bucura de succes. Exista si aceste persoane, doar ca in acest articol ne vom indrepta atentia asupra persoanelor considerate mediocre de sistemul de invatamant si ceea ce au facut acestea pentru a deveni oameni de succes:
1. Gasesc printre cele mai simple solutii
Intr-una din companiile gigant din industria IT, Microsoft, se spune ca la angajare se da destul de putina importanta diplomei sau notelor pe care le ai. Mult mai important este ceea ce stii sa faci si cat de eficient poti sa-ti pui in practica bagajul de cunostinte. Bill Gates are un citat celebru in aceasta privinta: “Mereu voi alege o persoana lenesa sa se ocupe de o sarcina complicata, pentru ca va gasi o solutie simpla pentru a o rezvolva”.
2. Isi construiesc cercuri de prieteni de la care au ce invata
In timp ce alti sudenti invata doar la materiile de baza, studentii “mediocri” citesc foarte multa literatura ce le va folosi pentru a-si construi viziunea si comunica cu o multime de oameni. Sa cunosti persoane deschise la minte, impreuna cu abilitatea de a comunica intr-un mod eficient, sunt lucruri care te vor ajuta foarte mult in cariera.
3. Isi dau seama mai devreme ce-si doresc
Studentii “mediocrii” nu-si petrec prea mult timp la cursuri care nu li se par interesante. Au descoperit ce-si doresc sa faca, au o idee cum sa monetizeze acel lucru si se concentreaza doar pe materii care-i vor ajuta sa transforme in realitate ceea ce au in minte.
Un exemplu foarte bun in aceasta directie este Steve Jobs, care nu a terminat studiile univesitare, dar a ajuns in varful piramidei in domeniul IT. Avea o viziune, ii placea foarte mult si cu acest sentiment care i-a alimentat dorinta de a persevera, a putut sa realizeze multe lucruri. In faimosul sau discurs de la Stanford, Steve Jobs a scos in evidenta ca “singura modalitate de a avea succes, este sa iubesti ceea ce faci. Cauta in continuare, nu te multumi”.
4. Isi urmeaza viziunea
Vei simti intr-un mod total diferit drumul pe care-l parcurgi in cariera, in momentul in care iubesti ceea ce faci. Cand mergi la facultate, esti destul de tanar si s-ar putea sa nu intelegi ce nevoi ai si ce doresti sa faci. Tocmai de aceea, evita sa transformi in ceva absolut ideea ca esti obligat sa urmezi toata viata alegerea pe care ai facut-o cand aveai 18 ani.
5. Acumuleaza experienta de prima mana
Cei mai multi studenti “mediocri” incep sa intre in campul muncii mai devreme fata de colegii lor, ceea ce aproape inevitabil va rezulta in note mai mici la examene. In acelasi timp, vor obtine acea experienta pretioasa din campul muncii, ceea ce de obicei un absolvent cu note mari nu o are. Cand vine momentul angajarii, stim foarte bine cat de mult se pune accentul pe experienta.
6. Stiu cum sa se bucure de viata
Pentru a lega prietenii sanatoase cu cei din jur, este important sa iesi in lume si sa interactionezi cu oamenii. Un alt aspect aici este sa stii cum sa te faci placut. Tocmai de aceea, acestia actioneaza proactiv cand fac parte dintr-o echipa, incurajandu-i pe toti, o caracteristica importanta pe care o va avea in vedere un angajator. Oamenii negativi si vizibil stresati, indiferent cat de inteligenti sunt, nu vor fi in topul listei de candidati pentru un post, tocmai pentru ca este foarte probabil sa vina la lucru cu bagajul emotional negativ.
7. Inteleg ce inseamna sa muncesti din greu
Ca sa faci ceva sa mearga, sunt cateva lucruri care joaca roluri cheie in acest proces: inteligenta emotionala, perseverenta, pasiunea pentru ceea ce faci si, probabil cel mai important pentru ca poate anula totul, capacitatea de a trece peste esec. In afaceri ca si in viata, vei trece prin suisuri si coborasuri, indiferent de notele pe care le-ai obtinut.
Studentii “mediocri” reusesc sa faca multe lucruri pentru ca stiu ce inseamna sa muncesti din greu, incepand de la a trece un examen, la a obtine bani sa pornesti o afacere.
Pana la urma, notele sunt doar niste numere. Important este sa devii o persoana integra in aceasta lume, iar daca reusesti sa o lasi mai buna decat ai gasit-o, cu atat mai bine. Daca notele pe care le-ai avut in facultate nu au fost prea mari, nu-i nimic. Viata, in adevaratul sens al cuvantului, incepe sa se deruleze din momentul in care ai iesit din sala de curs.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.