Poate ca te-ai intrebat cum functioneaza NLP din punct de vedere stiintific. Cu ceva timp in urma, am explicat modul in care functioneaza neuronii in oglinda si importanta acestora in dezvoltarea noastra. Apoi am explicat intr-un mod foarte usor de inteles cum functioneaza procesul numit Neuroplasticitate. Acesta este responsabil cu schimbarea fizica a creierului atunci cand practici NLP.

 

Apoi te incurajez sa-ti antrenezi constant creierul pentru ca reteaua ta neuronala sa ramana mereu forma si tanara.

 

Pentru a intelege foarte usor, voi folosi ca exemplu modul in care creierul reactioneaza atunci cand cineva doreste sa-si schimbe perceptia asupra unui fel de mancare.

 

Procesele din NLP functioneaza in esenta prin “pacalirea” creierului astfel incat acesta sa-si reconfigureze reactiile fata de anumite alimente. Practic ii spui creierului tau ca modul in care reactioneaza nu este corect, ca nu-ti da semnalele care trebuie. Creierul tau va reactiona si va corecta aceste probleme spre avantajul tau. Astfel, imediat ce musti dintr-o bucatica de telina:

 

Lobii frontali (parte a cortexului cerebral) incep sa trimita semnalul constient corpului tau sa se comporte ca si cum ii place foarte mult telina si este cel mai bun lucru de pe pamant.

 

Insula (parte a cortexului cerebral) iti spune imediat ca acesta este doar vechiul si obisnuitul gust de telina. Iti reda aceleasi senzatii de gust cu care esti familiarizat deja.

 

Dar stai asa, ce se intampla ?! Lobii temporali si Lobii parietali se comporta intr-un mod ciudat. Se pare ca emit semnale ce indica senzatii intense de bucurie. Ce ciudat!

 creier-NLP

De vreme ce ai cerut informatii despre cum sa te comporti atunci cand mananci o mancare foarte buna, amigdala emite semnale usoare de placere, pentru a spune celorlalte parti active ale creierului ce emotii sa simuleze. Cu cat te implici mai mult in proces, cu atat senzatia va deveni mai puternica.

 

Hipocampul suprapune senzatia pe care o ai acum, cu placerea pe care o simti cand mananci ceva bun. Astfel suprapune senzatia pe care o ai cand mananci telina cu cea pe care o simti acum(de placere). De asemenea, acesta confirma ca mananci telina.

 

Insula este in acest moment confuza si acest lucru este foarte corect. Ea incepe sa proceseze aceasta informatie ce-i indica placere si construieste noi cai neuronale catre celelalte parti corespunzatoare din creier.

 

Evident, mai exista inca un milion de lucruri care au loc in creierul tau, insa acestea sunt punctele principale care ne intereseaza. De asemenea, acest proces nu-ti va schimba automat si permanent perceptia asupra telinei. Ai construit doar o noua cale neuronala in comparatie cu faptul ca ai mancat de foarte multe ori telina si ai reactionat natural la aceasta.

 

Cu cat repeti acest proces de mai multe ori, cu atat va avea un efect mai puternic si cu atat mai usor si mai natural va fi sa consumi felul de mancare sanatos.

 

Pana la urma vei ajunge sa-ti placa telina. Este uimitor cum functioneaza NLP. Am folosit aceasta tehnica pentru a manca salate ce nu contineau deloc proteina animala (lapte, branza, oua sau carne) si a functionat foarte bine.

 

Be Sociable, Share!