Yue Yi a fost general al statului Yan în timpul perioadei statelor beligerante şi maestru atât al peniţei, cât şi al sabiei.

 

În timpul lui, statul Qi era puternic şi avea un teritoriu vast, iar ducele de Qi era brutal şi deseori invada statele vecine. Folosindu-şi talentul politic şi abilităţile diplomatice, Yue Yi l-a ajutat pe ducele de Yan să stabilească o alianţă cu alte cinci state (Zhao, Chu, Han, Wei, Qin) împotriva statului Qi, şi el a fost desemnat cel mai înalt comandant al forţelor comune ale celor şase state pentru a ataca Qi.

 

Operaţiunea a avut aşa un succes că în jumătate de an, şaptezeci de localităţi ale regatului Qi au fost cucerite. Ulterior toate trupele alianţei, cu excepţia lui Yan s-au întors în statele lor, iar Yue Yi a rămas în Qi să continue războiul cu ultimele două cetăţi.

 

Cu toate acestea, după trei ani de luptă, Yue Yi nu a putut cuceri cele două oraşe rămase. Cineva a încercat să-l convingă pe ducele de Yan că Yue Yi ar putea dori să devină el însuşi Duce de Qi şi îşi prelungeşte în mod deliberat şederea sa în Qi, pentru a obţine sprijinul cetăţenilor Qi.

 

Ducele de Yan a răspuns: "Yue Yi merită titlul de Duce pentru realizările şi contribuţia sa." Apoi a decis să acorde titlul de Duce de Qi lui Yue Yi, dar a fost refuzat de acesta cu mare recunoştinţă.

 

După ce Ducele de Yan a murit, fiul său l-a înlocuit. Ştiind despre conflictul dintre Duce şi Yue Yi, Generalul Tian Dan de Qi s-a folosit de această ocazie pentru…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Be Sociable, Share!