“Culoarea era pentru el durere, caldura, frig, apasare; senzatii de inaltimi ametitoare si hauri fara fund, de viteza care-ti taie respiratia si de comprimari care te strivesc..

 

Atingerea avea gust pentru el…cand pipaia lemnul, simtea ca il ustura in gura, parca avea gust de calcar, metalul era sarat, pietrele aveau un gust dulce-acrisor la atingere, iar cand punea mana pe sticla, asta ii coplesea papilele gustative ca o prajitura mult prea dulce…”

Alfred Bester, “The Stars my Destination”, 1956

 

Ce?

Aceste fenomen de suprapunere a simturilor poarta numele de sinestezie. Literal, inseamna “simtire impreuna”. Practic, doua sau mai multe sisteme de reprezentare (Vizual, Auditiv, Kinestezic, Olfactiv, Gustativ) sunt accesate simultan. Sinesteziile au ajuns sa reprezinte baza operelor creative.

 

Fenomenul de sinestezie este destul de intalnit. Cand asculti anumite melodii, acestea pot crea forme si culori in mintea ta sau unele imagini ce pot trimite la anumite trairi. Imagineaza-ti cum ar fi doar sa vezi pe cineva cum zgaraie o tabla cu unghiile. Nu-i nevoie sa si auzi. Probabil ca este de ajuns ca sunetul sa apara in mintea ta imediat ce vezi acest lucru intamplandu-se. Poate chiar si strangi din dinti.

 

Pentru a fi descrise sinesteziile, sunt necesare metafore literare. Multe exemple provin din reclame:

 

“Gustul fin al noii ciocolate cu lapte…”

“Noua bere spumoasa ce alunca lin pe gat…”

“Hit-urile fierbinti ale verii se asculta la CpS FM”

 

Richard Cytowic, in cartea sa “The Man Who Tasted Shapes”, Abacus, 1993, descrie foarte bine sinesteziile. Acesta este medic si a fost inspirat in momentul in care a intalnit un barbat pentru care formele aveau gust. Apoi a intalnit o femeie ce putea mirosi culorile. Experienta senzoriala a celor doi depasea barierele dintre simturi.

 

Cytowic a fost destul de intrigat de acest aspect si dupa ce a investigat mai in profunzime fenomenul a ajuns la concluzia ca este ceva firesc, o functie neurologica fireasca ce nu are loc in mod normal la nivel constient.

 

Asa ca daca intalnesti pe cineva ce poate vedea gusturile, auzi mirosurile sau simti imaginile, ia-o usor, e ceva natural. Sau poate tu esti in situatia asta. Sinestezia face parte din vietile noastre precum respiratul.

 

Mai jos ai un filmulet cu o reprezentare sugestiva a sinesteziei.  Ti-a placut filmul?

 

 

Ti-a placut articolul? Impartaseste-l cu prietenii pe Facebook, Twitter si apasa butonul Like.
Be Sociable, Share!