Expresia „aparenţa porneşte din minte” poate fi tradusă şi ca: „percepţia se schimbă odată cu sufletul”.

 

Se spune că această expresie a provenit iniţial de la Guiguzi, un filosof şi învăţător din China antică, din Perioada Statelor Combatante (476-221 î.Hr.). Această expresie idiomatică poate fi întâlnită şi în cartea intitulată "Eseu despre minte şi aparenţă", scrisă de Xiyi Chen în vremea Dinastiei Song (960-1279 d.Hr.).

 

Povestirea de mai jos explică înţelesul acestei expresii idiomatice.

 

Într-o zi, Su Dongpo (1037-1101 d.Hr.), marele geniu din Dinastia Song, a venit la un templu împreună cu calugarul Foyin pentru a sta în meditaţie. În urma meditaţiei, Fu s-a simţit foarte confortabil şi relaxat. L-a întrebat pe călugăr cum arăta în timp ce meditase. Calugarul i-a răspuns: „Arătai ca o statuie de Buddha, foarte solemn!” Fu a devenit foarte mulţumit, auzind acestea.

 

Atunci, calugarul l-a întrebat la rândul lui pe Su cum arătase în timpul meditaţiei. Su, în glumă, i-a răspuns aşa: „Arătai ca un morman de bălegar!” Calugarul nu a spus nimic. Văzând că nu s-a supărat la auzul acestor vorbe, Su a crezut că a câştigat în faţa calugarului.

 

Su avea o surioară extrem de talentată, pe nume Su Xiaomei. Când Su a venit acasă, i-a spus surioarei sale, cu mulţumire de sine, despre conversaţia cu…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Be Sociable, Share!