De multe ori m-am surprins intrebandu-ma: “Cum sa creezi relatii de durata ?”. Este o intrebare pe care cred ca si-o pun multi oameni si nu stiu cati dintre ei reusesc sa gaseasca raspunsul in timpul vietii lor.

 

Din cate am observat, exista doua moduri prin care poti invata sa-ti creezi relatii autentice:

 

  1. Experienta de viata. Acesta este varianta care dureaza cel mai mult, insa poti fi sigur ca ceea ce inveti ramane cu tine si se inradacineaza in tine prin faptul ca tu esti persoana care reuseste si in acelasi timp, cea care se loveste.

 

  1. Studiul modelelor de succes. Aceasta este varianta care dureaza mai putin ca prima si se bazeaza de asemenea pe experienta. Fata de prima varianta, este ca si cum vrei sa construiesti o masina functionala si inainte sa pleci in aceasta calatorie, mergi la biblioteca sau la niste cursuri specializate pentru a  invata ce piesa vine unde si cum poti sa o faci foarte performanta.

 

A doua varianta mai are un avantaj: iti permite sa inveti din experienta celor care au studiat si au aplicat timp de mai multi ani, culegand astfel roadele si aplicand ceea ce este mai potrivit pentru tine.

 

Nu ar fi foarte fain daca ar exista un curs, de unde sa inveti care sunt acele elemente care te sustin atunci cand vrei sa creezi relatii de durata cu oamenii pe care-i intalnesti?

 

De exemplu, ce inseamna sa faci raport cu persoana cu care vorbesti. Ce inseamna sa intri pe aceeasi lungime de unda cu ea, sa te faci placut si sa legi relatii de durata, totul intr-un mod autentic. Sa inveti sa mergi in acelasi ritm cu ea (pacing) si sa reusesti sa comunici eficient ceea ce vrei sa transmiti (leading).

 

Nu vorbim de trucuri magice sau alte giumbuslucuri, ci de un grup autentic de dezvoltare personala in care ceea ce inveti este aplicat, exersat si integrat astfel incat devine ceva natural pentru tine.

 

Stateam de vorba cu un prieten de-al meu si-mi spunea cum viata lui personala s-a imbunatati foarte mult de cand a aplicat un exercitiu din Programare Neuro-Lingvistica (NLP), numit “Pozitii perceptuale”.

 

Acest execitiu te invata ce inseamna sa privesti lumea din ochii persoanei de langa tine. Te ajuta sa intelegi mai bine cum priveste ea o situatie in care va aflati amandoi, de ce a luat acea decizie si astfel iti dai seama ca lucrurile nu stau asa cum crezi.

 

Un alt exercitiu fain care te ajuta sa construiesti relatii autentice, este cel de disociere. Acest exercitiu te ajuta sa iei o pauza scurta, un timp scurt de ragaz in care iti dai voie sa analizezi mai bine raspunsul pe care vrei sa-l dai: “Este aceasta cea mai buna optiune in acest moment?”, “Raspunsul pe care vreau sa il dau, il afecteaza pe cel de langa mine intr-un mod negativ?”, etc.

 

Stare de disociere se caracterizeaza printr-o intensitate emotionala scazuta, chiar neutra. Stii tu, ca sa te ajute sa gandesti lucrurile la rece. Daca esti incordat, sangele iti circula cu viteza prin vene, inima iti bate cu putere, ai mandibula inclestata si respiri superficial fiind intr-o stare de anxietate, s-ar putea sa fie cam dificil sa iei o decizie buna pentru tine cat si pentru cel/cei de langa tine.

 

Uite cum functioneaza: in momentul care stai de vorba cu cineva si dintr-o data simti ca esti intr-o stare emotionala nepotrivita, imediat ce simti acest lucru, schimba-ti pozitia corporala. Daca ai spatiu in jurul tau, fa un pas in lateral sau in spate. Daca esti asezat, sprijina-te complet de spatarul scaunului.

 

Vei putea observa ca starea emotionala intensa in care te aflai, deja s-a diminuat brusc si poti sa iei o decizie mult mai buna acum.

 

Acest exercitiu simplu impreuna cu alte exercitii care sunt aplicate de manageri si lideri de succes din marile companii, le poti invata, aplica si integra in modul tau unic de a interactiona cu oamenii din jurul tau, intr-un curs ce impleteste tehnicile si conceptele de Programare Neuro-Lingvistica impreuna cu cele din Psihologie pozitiva, astfel incat tu sa dezvoltii relatii autentice si adevarate cu cei din jurul tau.

 

Vei putea observa ca intrebarea “cum sa creezi relatii de durata ?” isi gaseste raspunsul de mult asteptat.

Be Sociable, Share!