Comunicarea este acel lucru care pur si simplu se intampla. De aceea este important sa ai niste competente de comunicare bine puse la punct. Chiar si atunci cand nu doresti sa comunici ceva, tot o faci. Cum asa?

 

Una din premisele din Programare Neuro-Lingvistica(NLP) este ca “nu putem sa nu comunicam”. Asta se traduce prin faptul ca prin gesturile noastre si modul in care ne miscam, corpul nostru transmite mereu un mesaj. Atata timp cat oamenii din jurul tau te pot vedea, tu transmiti intr-un flux continuu diferite mesaje.

 

Si acum te intreb: “Stii ce comunica corpul tau?

 

Am iesit intr-o seara la un film in aer liber. Afara era o temperatura placuta, vantul adia usor si dupa o zi plina de soare arzator, vantul racoritor pe care-l simteam pe piele era bine venit. Daca tot dobandit anumite competente de comunicare, am zis sa le pun la lucru. Ma uitam in jurul meu si puteam observa cat de multe lucruri poate comunica corpul cuiva: stilul de viata pe care il are, cat se sanatos este, cum se simte in acel moment, care sunt emotiile pe care le-a simtit predominant in viata lui.

 

Atunci cand interactionezi cu cineva, mai poti citi un lucru foarte important: semnalele sale de congruenta / incongruenta. Pe scurt, daca te minte sau iti spune adevarul. Ca sa fim mai blanzi,  daca ceea ce-ti spune este real sau…creat. Nu ca ar fi o chestie super de stiut? Ar fi un instrument tare eficient din trusa ta de competente de comunicare…

 

Mai exista un avantaj atunci cand stii sa-i observi pe cei din jurul tau atunci cand sunt congruenti sau incongruenti in comunicare. Poti face acest lucru cu tine. Cum?

 

Iti poti aduce aminte de un moment in care ai luat o decizie si ulterior s-a dovedit a fi una foarte buna? Daca stai putin si te gandesti la momentul chiar dinainte de a lua decizia, la senzatia pe care o aveai in corp…gandeste-te unde aveai acea senzatie?

 

Poti sa-i dai o anumita forma, regulata sau neregulata…si chiar o anumita culoare. Bun, aceasta este senzatia de congruenta.

 

De asemenea, poti detecta care este senzatia de incongruenta. Poti sa-ti aduci aminte de un moment in care ai luat o decizie si ulterior s-a dovedit a fi una foarte nepotrivita? Gandeste-te la momentul de dinainte de a lua acea decizie, chiar de dinainte…ce senzatie aveai in corp?

 

Ofera-i o anumita forma si apoi o culoare. Exact, aceasta este senzatia de incongruenta.

 

Doar citind aceste randuri si facand acest execitiu simplu, ai descoperit un mecanism foarte eficient prin care poti detecta care este cea mai buna optiune pentru tine, inainte de a o lua. Nu-i asa ca-i foarte fain?

 

Gandeste-te ca acum, cand comunici cu cineva, iti poti lua acel ragaz in care sa te gandesti daca ceea ce spui sau nu spui este cu adevarat cea mai buna optiune. S-ar putea dovedi una din cele mai valoroase competente de comunicare pe care le-ai dobandit!

 

Atunci cand vorbim de competente de comunicare, mai este o componenta importanta: capacitatea de influentare prin limbaj. Aici trebuie sa-ti spun un lucru important: Responsabilitate. Atunci cand stam de vorba unii cu ceilalti, ne influentam starile in care ne aflam prin limbaj.

 

Cand incurejezi pe cineva, cand il atentionezi sa nu mai faca ceva, cand ii comunici o problema, cand ii comunici o veste buna, cand povestesti o intamplare hazlie, cand spui un banc, cand te certi, cand flirtezi, in toate aceste situatii diferite, ceea ce spui si modul in care o faci joaca un rol important, mai ales atunci cand devii constient de tiparele de limbaj si modul in care le poti folosi.

 

Ce sunt aceste tipare de limbaj?

 

De exemplu: am iesit la o plimbare prin parc si uitandu-ma prin jur la natura inverzita, am o stare care nu-mi place. Atunci imi spun:

 

Cu fiecare frunza, fir de iarba si pas pe care-l fac, pot sa-mi dau voie sa ma simt relaxat, sa las o senzatie placuta sa se imprastie prin tot corpul meu

 

Ia ghici ce efect are aceasta replica? Am legat un stimul extern care are loc in acel moment, cu o stare emotionala pe care vreau o simt.

 

Acum poate ca zambesti si-mi spui arzand de nerabdare: Vreau sa stiu mai multe despre aceste tipare de limbaj!

 

Comunicarea este o componenta esentiala din viata cotidiana fara de care este destul de greu sa te descurci in societate si sa dobandesti competente de comunicare solide este foarte important, nu-i asa? Tocmai de aceea am pus la punct un curs cu un modul destinat exclusiv comunicarii si cum poti folosi tehnici din Programare Neuro-Lingvistica pentru a deveni un comunicator excelent.

 

Spune si altora!