Un subiect foarte discutat si dupa parerea mea, mereu de actualitate. Societata si mediul in care traim se schimba in continuu insa lucrurile de baza din interiorul nostru acum sunt redescoperite si sunt mai accesibile ca oricand.

 

Cand vorbim de increderea in sine, cum poate fi aceasta definita? O varianta ar fi:

 

“Capacitatea de a crede in tine ca poti indeplini orice obiectiv, indiferent de circumstante, abilitati sau orice altceva.”

 

Dupa parerea mea, lucrul care influenteaza foarte mult momentele in care ai si cand nu ai incredere in tine, este starea in care te afli. Un element care-ti influenteaza starea este ceea ce-ti spui si mai ales, intrebarile pe care ti le pui.

 

Stiai ca?

Cu cat iti pui de mai multe ori aceesi intrebare, raspunsul va fi diferit? Mai mult de atat, te vei cufunda din ce in ce mai mult in starea pe care o obtii de la primul raspuns.

 

Sa luam un exemplu:

 

– De ce mi se intampla mie toate acestea…?

– Pentru ca esti praf…asta e…

 

– De ce mi se intampla mie toate acestea…?

– Pentru ca sunt prins in jobul asta si nu pot sa ies…

 

– De ce mi se intampla mie toate acestea…?

– Cred ca de fapt nu merit sa-mi fie bine…

 

– De ce mi se intampla mie toate acestea…?

– Asta-i soarta mea…ce sa fac…

 

Ai prins ideea?

 

De asemenea, gandeste-te cum ar fi daca ti-ai pune urmatoarea intrebare de mai multe ori:

 

– Ce ma entuziasmeaza foarte mult…?

 

– Ce ma entuziasmeaza foarte mult…?

 

– Ce ma entuziasmeaza foarte mult…?

 

Pe parcurs ce o repeti, spune-o mai rar, punand accent pe fiecare cuvant in parte. Mintea ta subconstienta o sa-ti ofere surpriza dupa surpriza in timp ce starea de bine creste in corpul tau.

 

In momentul in care apare un posibil obstacol in viata ta, alege sa-ti pui intrebari care te indreapta catre solutie si nu cele care mai mult iti pun piedici. Intrebari bune conduc la rezultate bune. Astfel rezulta obiceiuri faine si apoi increderea in sine creste.

 

Campionii.

Stii ce-si spunea mai tot timpul Muhammad Ali?

 

“Sunt cel mai bun” – in timp ce-si exersa loviturile si-si imbunatatea abilitatile.

 

Dar Lance Armstrong?

 

“Live Strong” – asa au aparut bratarile cu acest citat pe ele. Lance obisnuia sa poarte cate una la fiecare concurs si o muta de pe o mana pe cealalta pentru a-si aminti aceste cuvinte.

 

Repetitia

Aceasta este foarte importanta pentru cresterea nivelului de incredere in sine. Atunci cand ai siguranta ca stii foarte bine sa faci un lucru, ai incredere in tine si asta se vede.

 

Obisnuieste sa-ti faci ritualuri, obiceiuri, ce te ajuta sa-ti cresti increderea in tine.

 

Am auzit povestea unui antrenor de fotbal care a cumparat un nou jucator de la un club din Argentina. Era destul de bun in poarta numai ca era o problema: nu prindea mingea. O oprea cu palmele insa o scapa aproape de fiecare data.

 

Asa ca antrenorul sau i-a dat o sarcina: sa exerseze sutul la perete apoi sa prinda mingea in maini. De 350 de ori pe zi.

 

A facut asta timp de 4 luni si cand cineva suta la poarta, mingea parca i se lipea de palme.

 

Pleaca de langa oamenii care te trag in jos

Sunt uimit cand ma uit la diferite scene din emisiunile de talent din alte tari. Mai ales la cei care au o voce extraordinara dar care nu au stiut cu adevarat potentialul lor pana cand nu au venit la concurs.

 

Chiar li s-a spus din partea “prietenilor” ca nu au ce cauta acolo si ca o sa se faca de ras, cand de fapt ei au dat juriul si publicul pe spate cu modul in care cantau.

 

Evita sa accepti “nu” din partea oricui. Imi amintesc ce a spus Will Smith fiului sau in filmul “The Pursuit of Happyness”, in traducere: “Nu lasa pe nimeni sa-ti spuna ca nu poti face ceva”. Am pus scena la sfarsitul articolului.

 

Fiziologia

Poti spune ca se vede atunci cand un om are incredere el. N-o sa-ti enumar care sunt caracteristicile fizice, te las pe tine sa descoperi asta.

 

Gandeste-te la un moment din viata ta in care ai avut incredere in tine. Daca te ajuta, poti alege un model, o persoana pe care tu o admiri pentru increderea in sine pe care o emana. Observa cu atentia pozitia corpului: inclinarea capului, pozitia spatelui, a umerilor, ritmul in care respira, cum isi misca mainile si picioare atunci cand interactioneaza cu cei din jur. Astfel vei decoperi formula pentru tine.

 

Influentare

O metoda prin care poti creste increderea celorlalti in ei insisi este prin afirmatii. Surprinde-i cand fac lucruri bune si spune-le acest lucru. Lauda-i pentru acel lucru. Evita sa atragi atentia asupra lucrurilor care nu le fac bine pentru ca deocamdata scoala contribuie destul de mult in aceasta directie.

 

Indreapta-le atentia catre ceea ce fac bine. Exemplu:

 

            NU: “Ce-i cu paharu' asta pe masa? Nu ti-am spus ca lasa urme?”

 

        DA: Cand vezi ca ia singur paharul: “Multumesc ca ai luat paharul si l-ai dus singur la bucatarie. Apreciez acest lucru”

 

In final te las cu un gand pentru mai tarziu:

 

Oamenii care au incredere in ei aleg cum sa interpreteze succesul din viata lor.

Be Sociable, Share!