Ducele Zhou era fratele mai mic al regelui Wu. In istoria chineza, el a fost cunoscut ca un bun model de pietate filiala si bunavointa.

 

Ducele Zhou a practicat cu strictete bunavointa si pietatea filiala inca din copilarie. El era si foarte talentat. Se deosebea de alti frati datorita pietatii filiale si bunavointei. El si-a ajutat de doua ori fratele, regele Wu, in campania estica de cucerire a dinastiei Shang.

 

Cu ajutorul Ducelui Zhou, regele Wu a invins Dinastia Shang. Pentru a-i consola pe aderenti si nobilimea superioara a dinastiei Shang, regele Wu a adoptat politica de bunavointa recomandata de catre Ducele Zhou: "In grija oficialilor si nu ucide". Ei au eliberat locuitorii si nobilii dinastiei Shang, care au fost retinuti si au deschis hambarele pentru a le potoli foamea celor infometati.

 

El a introdus, de asemenea, ritualuri si muzica, a propus "Virtute demonstrata si penalizare prudenta" si "Respectarea virtutii si protectia persoanelor." In acest fel, politica si guvernarea dinastiei Zhou era transparenta si bine administrata. Propunerile sale au fost luate drept model de catre politicienii generatiilor ulterioare.

 

Dupa ce regele Wu a murit, fiul si printul mostenitor Cheng a succedat la tronul dinastiei Zhou. Deoarece Regele Cheng era prea tanar, Ducele Zhou a condus regatul timp de 6 ani. Atunci cand regele Cheng a crescut, Ducele Zhou i-a dat puterea acestuia si i-a recomandat sa nu cada prada poftelor senzuale, comfortului, jocului si vanatorii.

 

Metoda Ducelui Zhou de a recruta oameni talentati si meritorii era tratata ca model de catre politicieni. Pentru a nu pierde nici o ocazie de a se intalni cu un intelept, Ducele Zhou apela la orice posibilitate pe care o avea la indemana. De exemplu, el putea sa-si intrerupa spalarea parului sau masa pentru a intalni imediat o persoana care tocmai venise pentru a-si prezenta propunerile despre modul de administrare a tarii.

 

In ultimii sai ani, ducele Zhou inca lucra din greu la…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Spune si altora!