De curand am stat de vorba cu cineva care a incalcat fara sa-si dea seama regulile de baza pe care urmeaza sa ti le spun in acest articol. Aceste asa zise reguli te ajuta pentru o comunicare mult mai buna cu persoanele din jurul tau si sa-ti faci prezenta mai placuta. Daca nu esti constient de ele, s-ar putea ca oamenii sa fuga de tine si sa nu stii de ce. Ia vezi, tu faci aceste greseli in comunicare?

 

Sa presupunem ca doua persoane, A. si L. s-au intalnit din intamplare prin oras. Incep sa stea de vorba, fiecare dispunand de 10 minute libere. In timp ce vorbesc, L. se apropie de A. astfel incat distanta dintre fetele lor este cam de 30 – 40 de cm. A. se incrunta si isi da capul putin mai in spate. Afara este vara si soarele arde cu putere. A. face un pas in spate fata de L. si acum se simte mai bine.

 

L. , aparent fara sa-si dea seama, face un pas catre A., continuandu-si discutia. A. se incrunta usor si face subtil un pas in spate. Dupa cateva replici, L. se inclina in fata si dupa cateva momente, face un pas in fata catre A. Pe chipul lui A. se poate citi o stare disconfort.

 

Ti s-a intamplat vreodata sa fii in situatia de mai sus? In locul carei persoane ai fost? A. sau L. ?

libris.ro%20

 

Daca ai fost in locul lui A., te inteleg perfect. Si eu am o distanta intima mai mare. Asta inseamna ca ce a facut L. este gresit? Nu, nu este. Important aici este ca L. sa-si dea seama ca A. are o distanta intima mai mare si sa respecte acest lucru.

 

Daca nu respecti distantele de interactiune ale persoanei de langa tine, aceasta nu se va simti confortabil sa stea de vorba cu tine si nu este facilitat procesul de comunicare. Chiar daca nu-si da seama in mod constient, acest lucru este inradacinat in creierul nostru si senzatia de disconfort tot apare.

 

Ce-i de facut? In primul rand, haide sa vedem care sunt aceste distante sociale. In medie, in urma mai multor studii, am cazut de acord ca ele se incadreaza in urmatoarele intervale:

 

  1. Intre 0 cm si 45 cm este spatiul intim. Atunci cand cineva intra in acest spatiu fara permisiunea noastra, fara sa fie cineva apropiat, atunci senzatia de disconfort apare. Sunt si exceptii desigur. In mijloacele de transport public, deoarece ne asteptam sa oamenii sa intre in spatiul nostru intim datorita aglomeratiei, suntem OK cu aceasta situatie.   

  2. Intre 45 cm si 152 cm este spatiul personal. Cand intalnim un vechi prieten sau persoana cunoscuta, de cele mai multe ori ne situam la aceasta distanta fata de acesta. Astfel suntem confortabili cu interactiunea.

  3. Intre 1.5 m si 2.1 m este spatiul nostru social. De cele mai multe ori, cand mergem pe strada, preferam sa tinem oamenii necunoscuti din jur la aceasta distanta. De asemenea, atunci cand cineva intra in acest prim cerc exterior, atunci organismul nostru isi indreapta atentia asupra acestei persoane. Precum un radar detecteaza o nava din jurul ei.

 

Din cate am vazut si experimentat, problemele cele mai mari apar atunci cand persoanele care interactioneaza nu respecta spatiul personal si intra in cel intim. Asa ca daca te gasesti in situatia lui L. de mai sus, da-ti seama ca persoana din fata ta nu incearca sa te evite, poate chiar vrea sa vorbeasca cu tine insa daca tot intri in spatiul ei intim, o vei face sa se simta inconfortabil.

 

Ce faci daca esti in cazul lui A. si stai de vorba cu o persoana care nu-ti respecta spatiul intim? Care ar fi cea mai buna metoda de a face fata unei astfel de situatii pentru o comunicare eficienta? Lasa-mi un comentariu mai jos si spune-mi cum procedezi tu.

 

Asa ca daca nu ai mancat usturoi sau nu mirosi urat, data viitoare cand ti se pare ca persoana din fata ta nu se simte prea confortabil interactionand cu tine sau chiar face unul doi pasi inapoi, ia vezi: tu faci aceste greseli in comunicare?

Spune si altora!