Miturile despre cei Opt Nemuritori sunt foarte raspandite in China. Descrisi in textele antice chinezesti referitoare la panteonul taoist, cei opt sfinti nemuritori (Ba Xian), acele fiinte nemuritoare, respectate si iubite de catre popor, au fost candva figuri istorice. Devenind sfinti, ei s-au eliberat de sentimentele, pasiunile, bucuriile si necazurile pamantesti.

 

Sa-i cunoastem in continuare pe „Cei Opt Nemuritori” ai traditiei chineze (numiti generic ba xian). In acest capitol vom vorbi despre unul dintre ei, pe nume Lee Te Guay.

 

Acest nemuritor este portretizat deseori ca un cersetor olog, care se sprijina pe o cirja de fier. In mana dreapta tine o sticluta, in care pastreaza potiunea cu ajutorul careia poate separa sufletul de trup. Potrivit legendei, Lee a fost un barbat inalt, cu fata intunecata si ochi mari, barba si par ondulat, prins intr-un un cerc de fier sau de aur. Yu Huang (Imparatul de Jad) i-a daruit nemurire pentru faptele sale nobile si vindecarea multor oameni de diverse boli.

 

Conform unei versiuni diferite, Lee Te Guay a fost doctor si om de stiinta. Potrivit scrierilor filologului Van Shichzhen (anii 1526-1590), Lee a trait in secolul al 8-lea d.Hr. si a fost cunoscut si sub numele de Lee Ninyan. Personalitatea lui este asociata cu Han Syantszy, nepotul celebrului ganditor confucianist Yuyya Han, care a trait in perioada anilor 768-824.

 

Timp de 40 de ani, Lee Te Guay a studiat Tao in muntii Chzhunnanshan si ulterior, parasindu-si corpul fizic intr-o coliba, a mers sa rataceasca prin lume. Trupul sau i-a fost devorat de un tigru, iar legendele spun ca sufletul sau s-a reincarnat in corpul neinsufletit al unui cersetor schiop. Se spune ca Lee isi putea micsora corpul fizic si dormea in sticluta sa pe care o purta mereu cu el. La piata vindea diferite potiuni si decocturi magice, care puteau vindeca orice boala.

 

Pentru a citi in continuare articolul, intrati aici.

Be Sociable, Share!