Secretul stravechi cand vorbim de frumusete se afla in principiile care mentin universul in echilibru.

 

In cultura chineza, familia este vazuta ca fundament al societatii, deoarece prin intermediul ei sunt transmise valorile esentiale, care constituie baza unei vieti sociale armonioase, astfel fiind mentinute dreptatea si echilibrul in cosmos. Deoarece pilonii moralei familiale traditionale chineze erau ancorati in confucianism, exista credinta populara conform careia casatoria este o impletire a moralitatii si obligatiei, cuprinzand valori precum eleganta, obligatia, afectiunea si dragostea. In aceasta sfanta alianta, femeia ocupa un rol primordial. A fi plina de respect, delicata, prietenoasa si placuta devenea obligatia si sarcina femeii, aceasta fiind si adevarata ei esenta: Yin-ul.

 

In gandirea orientala Yin si Yang sunt parti ale ordinii naturale a Universului. Precum Cerul si Pamantul, Soarele si Luna, lumina si intunericul, la fel barbatul si femeia au de indeplinit misiuni valoric egale, si anume a trai in concordanta cu ordinea cosmica.

 

Ben Zhao, istoric al dinastiei estice Han (202 i.C. – 220 d.C.) si-a rezumat stiinta si experientele sub forma primei carti despre principiile pe care ar trebui sa le urmeze femeia, numita "Nu Jie“ (in traducere "Principiile Feminine“). In aceasta carte autorul explica faptul ca proprietatile Yin si Yang sunt diferite, astfel ca si modurile de comportament ale barbatului si femeii trebuie sa fie si ele diferite. Yang-ul este caracterizat de tarie si dreptate, pe cand Yin-ul de finete si prietenie. Astfel barbatul poate fi admirat pentru puterea si sublimul din el, pe cand frumusetea femeii consta in delicatete si decenta.

 

Despre frumusete

 

In zilele noastre, cand cineva vorbeste despre frumusete, se gandeste in general la femei subtiri, dragute, cu forme corporale care sa arate bine. Dar prin aceasta ne limitam doar la aspectele de suprafata ale frumusetii si delicatetei feminine. Pierdem din ochi faptul, ca adevarata frumusete izvoraste dintr-un suflet frumos.

 

Pentru a citi in continuare articolul, intrati aici.

Spune si altora!