Cel mai mare jucator al tuturor timpurilor a fost Pelé! Odata cu sosirea acestui campionat mondial din Brazilia 2014, mi-au aparut mai multe amintiri din copilarie de cand jucam fotbal. Obisnuiam sa fiu mai rotund cand eram mai mic si obisnuiam ca de cele mai multe ori sa joc in poarta. Eram chiar foarte bun, conform spuselor celorlalti jucatori.

 

Niciunul nu avea echipament de fotbal sau ghete de fotbal ci doar o minge. Pe multi ii auzeam vorbind de Brazilia ca fiind locul unde a laut nastere acest joc cu mingea, Pelé fiind imaginea reprezentativa a acestui sport.

 

Acum nu pot spune ca sunt un mare fan al fotbalului, desi cand mai prind o minge de fotbal nu ma pot abtine si ma joc putin.

 

Acest campionat mondial din Brazilia m-a pus pe ganduri si m-am intrebat: “Ce-i face pe acesti oameni sa joace acest sport? Mai mult de atat, ce-i face atat de buni?

 

Atunci cand un om reuseste sa faca ceva extraordinar si sa-si lase aprenta intr-un domeniu, precum Pelé in fotbal, merita sa aruncam o privire asupra modului in care mintea lui functioneaza atunci cand vine vorba de acest sport.

 

Am aflat ca in Brazilia, conditiile in care traiesc copii nu sunt prea bune. Nici nu se pune problema de echipament sau ghete de fotbal. Abia daca reusesc sa aiba o minge de fotbal pe care o pretuiesc foarte mult.

 

In cadrul cautarilor mele asupra subiectului “fotbal”, a aparut de mai multe ori numele Pelé. Probabil ca ai auzit de el insa cine a fost?

 

Sa aruncam o privire in mintea lui Pelé

Cel mai popular sport al planetei are multe nume insa timp de decenii fanii au cazut de acord asupra unui singur lucru: cel mai mare jucator al tuturor timpurilor a fost Pelé.

 

Inainte de Messi, inainte de Ronaldo, inainte de Beckham, a fost Edson Arantes do Nascimento – cunoscut sub numele de Pelé. A fost numit o comoara nationala, el reusind sa creeze magie pura cu reusitele sale din teren: castigarea cupei mondiale de trei ori si cel mai mare numar de goluri din toate timpurile: 1,283 in timpul carierei sale de 20 de ani.

 

Acum, dupa 60 de ani, campionatul mondial 2014 a sosit in Brazilia. Pelé a oferit niste indicii interesante asupra modului in care gandeste si cum a reusit sa atinga astfel de performante, in cartea intitulata: “Why Soccer Matters” ("De ce Conteaza Fotbalul") scrisa de Pelé si Brian Winter.

 

Fotbalul nu are nimic de a face cu marimea unui tari, sau cu marimea jucatorilor. Inima, indemanarea si munca din greu sunt singurele lucruri care conteaza. Dumnezeule, eu ar fi trebuit sa stiu asta mai mult ca oricine.” – “Why Soccer Matters”

 

Asta dovedeste captul ca talentul nu este totul. Este doar o componenta. De asemenea, locul unde te antrenezi sau modul in care corpul iti este construit, nu fac neaparat diferenta.

 

Observa ca el a spus mai intai de toate “Inima”. Uite de ce:

 

Stiu ca experienta mea nu a fost tipica din multe puncte de vedere. Insa am prieteni care sunt doctori, directori executivi, profesori si asistenti, si ei vorbesc de aceasta descoperire de sine folosind multi termeni pe care ii folosesc si eu. Placerea de a excela, in a fi cu adevarat cel mai bun, este ceva ce toata lumea ar trebui sa simta. Nu se aseamana nimic cu aceasta senzatie, si nu conteaza daca sunt 60,000 de oameni care te privesc, sau nicio persoana. Daca poti gasi acel lucru la care esti bun, care te face fericit, te va implini pentru tot restul vietii tale. Pentru mine, asa cum este pentru milioane de baieti si fete din toata lumea, acel lucru era fotbalul.” – “Why Soccer Matters”

 

Pelé si-a gasit sensul vietii. A descoperit care este acel lucru cel mai important pentru el si l-a urmarit indiferent de obstacolele pe care le-a avut in cale.

 

Ca barbat, si-a gasit misiunea. Misiunea vietii sale, componenta esentialacare te face fericit, te va implini pentru tot restul vietii tale”.

 

Atunci cand descoperi misiunea vietii tale, aceasta devine un izvor de energie nesecat, care doar iti alimenteaza pasiunea, te indruma si te ajuta sa o faci posibila in viata ta.

 

Uite cum te poti schimba avand un scop stabilit in viata si mai ales modul in care drumul tau catre indeplinirea acestuia, poate schimba intreaga lume:

 

Atunci cand privesc inapoi, nu faima sau banii au contat cel mai mult. Ceea ce stiu in inima mea este ca fotbalul a fost bun pentru mine si fantastic pentru intreaga lume. Fotbalul a luat un copil sarac, i-a oferit un scop si i-a aratat minuni din toata lumea. A condus la prietenii de-o viata si a creat amintiri minunate alaturi de familia mea. In timpul vietii mele, am observat cum fotbalul a adus oamenii impreuna in comunitati si i-a facut mai sensibili la lumea din jurul lor. Am observat, iar si iar, cum sportul a imbunatatit viata a milioane de oameni, atat pe teren cat si in afara lui. Pentru mine, cel putin, acesta este motivul pentru care fotbalul conteaza.” – “Why Soccer Matters”

 

Campionatul mondial Brazilia 2014 s-a intors in tara unde s-a nascut cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor: Pelé. Acesta ne-a aratat, ne-a spus si astfel ne-a dovedit ca Pasiunea, Scopul si Misiunea sunt componentele de nivel inalt care odata descoperite, nu te transforma doar pe tine, ci si pe cei din jurul tau.

 

Spune si altora!