Regula de 5 ore este o strategie prin care, in mod constient, alegi sa schimbi ceva la modul in care inveti, totul pentru a-ti mari sansele de a reusi in ceea ce faci.

 

Alaturi de strategia de nota 10, lectiile video legate de comunicare si de gestionare a emotiilor cat si clipurile video de pe canalul nostru de Youtube, vom adauga o noua strategie prin care sa-ti gestionezi timpul eficient, astfel incat sa nu-ti scape din vedere acel aspect important de care unii dintre noi uitam cu trecerea timpului: invatarea continua.

 

Haide sa vedem despre ce-i vorba si cum poti implementa aceasta regula in viata ta.

 

Aloca-ti 5 ore pe saptamana pentru invatare

Regula de 5 ore implica sa-ti petreci 5 ore in fiecare saptamana, sau 1 ora in fiecare zi lucratoare, concentrandu-te doar pe a invata. Asta inseamna a pune deoparte putin timp pentru a fi complet atent la ceea ce inveti, fara ca atentia sa-ti fie distrasa in alta directie. Invatarea poate avea loc in diferite moduri, insa o combinatie a abordarilor de mai jos iti va oferi o experienta completa.

 

Citeste

Cititul este un obicei practicat si recomandat de multi oameni de succes, fiind un mod usor si la indemana de a invata. Incearca sa ai o carte cu tine mereu si sa-ti stabiliesti un obiectiv, un numar de pagini pe care sa-l citesti in fiecare saptamana. Sau ai putea alege un capitol pe zi sau un anumit numar de carti pe luna. Acum exista disponibile carti in format electronic, ceea ce face accesibil cititul pe orice subiect, oricunde ai fi.

 

Reflectie

Sa-ti indrepti atentia catre interior si sa observi ce se intampla cu tine, este un element cheie in procesul de invatare. Daca acumulezi prea multe informatii fara sa reflectezi la ele, s-ar putea sa ajungi in situatia in care te simti coplesit si sa-ti fie dificil sa alegi o noua indemanare pe care sa o rafinezi.

 

In acelasi timp, este important ca timpul de reflectie sa fie putin structurat, altfel risti sa-ti fie mereu distrasa atentia cand iti vine un gand nou in aceasta directie. Ai putea avea un jurnal sau sa-ti aloci un timp anume destinat autoanalizei, lucru care te va ajuta sa observi ceea ce ai invatat.

 

Pune in practica

Sa-ti pui cunostintele in practica este esential daca vrei sa faci progres in viata. Aloca-ti putin timp in fiecare saptamana pentru a testa idei noi sau teorii despre care ai aflat, indiferent cat de ciudate ar parea. Interesant aici este ca unele din produsele care s-au bucurat de un mare succes, au venit in urma experimentarii. Este aproape imposibil sa inovezi cand faci acelasi lucru din nou si din nou. Chiar daca experiementul este un esec, tot ai invatat lucruri importante.

 

Fa diferenta intre a munci si a invata

Poate fi usor sa faci confuzie intre a munci si a invata. Asa poti ajunge sa te trezesti in acelasi loc in care ai fost si acum 5 ani. Uneori traim cu impresia ca daca lucram 40 de ore pe saptamana, acest lucru ar trebui sa fie de ajuns pentru a observa o imbunatatire la noi, ceea ce rareori este cazul. In timp ce te concentrezi pe probleme cotidiene, nu prea mai ai timp sa te dezvolti.

 

Regula de 5 ore te ajuta sa iti iei in mod constient timp sa inveti, nu doar sa mergi la munca in fiecare zi, sperand ca vei invata ceva nou. Seteaza-ti un obiectiv in ceea ce priveste un lucru anume pe care vrei sa-l inveti si ia-ti timpul de care ai nevoie pentru a-l atinge. Vei observa o imbunatatire reala cand faci asta.

 

Concentreaza-te pe progres, nu doar pe a fi ocupat

S-ar putea sa fii convins ca daca muncesti mai mult, vei reusi sa ai succes in ceea ce faci. Insa un volum ridicat de munca este doar o parte din imagine, acesta completandu-se cu un proces continuu de invatare. Daca te concentrezi in mod constant pe munca si aproape deloc pe a te imbunatati, s-ar putea sa vezi cam putin progres.

 

Poate fi dificil sa-ti iei 5 ore pe saptamana pentru a invata ceva ce nu-ti va oferi un rezultat imediat, dar iti vei multumi pentru asta pe termen lung. Incearca sa vezi mai departe de banii pe care-i primesti si incearca pe cat posibil sa devii cea mai buna varianta a ta.

Be Sociable, Share!