Împăratul Gaozu (565-635 d.Hr.), Li Yuan, este fondatorul dinastiei Tang. El a fost un strateg militar extraordinar, fiind cunoscut de asemenea ca un conducator plin de îngăduinţă şi toleranţă.

 

Există o poveste care relatează cum i-a învins pe rebeli, în număr de peste o sută de mii, cu cei şase mii de soldaţi ai săi. Li Yuan şi-a împărţit trupele în două grupuri, un grup mare cu căruţe grele şi provizii păzite de cei mai în vârstă şi slabi, în timp ce un grup mic de cavalerie de elită era ascuns în apropiere. A folosit grupul cel mare pentru a atrage rebelii, şi a trimis trupele de elită pentru a lupta împotriva rebelilor atunci când aceştia au rupt rândurile pentru a jefui proviziile. Profitând de proasta organizare a rebelilor, împăratul şi-a învins inamicul mult mai numeros.

 

După ce a devenit împărat, Li Yuan s-a comportat ca un conducator umil la curte, referindu-se la sine după numele propriu, iar uneori invita oficiali de rang înalt să stea pe aceeaşi canapea cu el. Când a fost sfătuit să păstreze strict regulile de protocol, el a răspuns: "În trecut, un împărat împărţea aceeaşi cameră cu ministrul său, care îşi întindea piciorul lovindu-l pe împărat în stomac. Acum, voi sunteţi toţi colegii mei respectaţi şi cei mai buni prieteni, iar eu îmi voi aminti mereu de zilele în care am luptat umăr la umăr. Vă rog nu faceţi…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Be Sociable, Share!