Pe multi ii ingrijoreaza lipsa posibilitatii de a-si satisface diferite dorinte. Desi incearca sa scape de aceasta anxietate, ei nu-i pot determina cauza reala.

 

Daca sunt intrebati de ce sunt suparati sau nefericiti, ei raspund cam asa: "Seful este prea rautacios, prietenii nu sunt de incredere, copiii nu pot merge la o scoala prestigioasa, sotul sau parintii sunt prea zgarciti etc." Toti acesti oameni au o trasatura comuna: ei sunt preocupati excesiv de pierderi si castiguri personale si transfera vina pentru propriile lor probleme asupra altora. Ei nu cauta niciodata cu adevarat propriile neajunsuri sau greseli.

 

Majoritatii oamenilor le este greu sa reziste diferitelor tentatii, atunci cand vine vorba de dorinte. Cand goana dupa lucrurile materiale este in constanta ascensiune, devin confuzi. Dorintele oamenilor sunt fara limite. Daca oamenii nu-si pot remarca superficialitatea aspiratiilor, nu vor putea scapa niciodata de griji. Cum o dorinta este indeplinita, apare urmatoarea.

 

O legenda chineza vorbeste despre imparatul Sutszun. Se spune ca el era deranjat de diferite dorinte. El il respecta pe Hueychzhun, un mentor budist din Nanyang, si spera ca acesta il va ajuta sa scape de griji. Intr-o zi imparatul Sutszun l-a intrebat cum sa-l ajute sa-si poata satisface dorintele". Hueychzhun a raspuns: "Maiestate, vedeti un nor roz deasupra palatului? Poate garda imperiala sa-l ia din cer si sa-l aduca in sala?". Imparatul Sutszun a raspuns cu tristete:" Desigur ca nu ".

 

Hueychzhun a spus oftand: "Oamenii cer diverse lucruri de la Buddha. Unii cer onoruri si posturi inalte, in timp ce altii aspira la avere si longevitate, altii viseaza sa…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Be Sociable, Share!