Tao Yuanming, distins poet şi pustnic eminent, era cunoscut ca "Tao, singuraticul" sau "Maestrul celor cinci sălcii", cum îi plăcea să se autodenumească, pentru a-şi exprima dorinţa de a trăi o viaţă liniştită.

 

Tatăl lui Tao a murit înainte de vreme şi de atunci familia a trăit în sărăcie. La o vârstă fragedă, Tao s-a simţit atras de taoism şi prefera stilul de viaţă retras. La douăzeci de ani muncea ca fermier şi practica meditaţia în cadrul taoismului.

 

Datorită talentului său literar şi poetic, i se ofereau frecvent posturi în guvern. Iniţial le-a refuzat, politica repugnându-i, dar pentru a-şi sprijini familia a acceptat la vârsta de 29 de ani să fie ofiţer guvernamental junior. După câţiva ani a demisionat din funcţie şi s-a întors în satul său natal pentru a cultiva crizanteme.

 

Greutăţile vieţii l-au determinat să accepte un alt loc de muncă în guvern, ca magistrat regional la vârsta de 35 de ani, dar a demisionat din nou la vârsta de 41.

 

Apoi a decis să se retragă la mica sa fermă unde a muncit din greu pentru a-şi întreţine familia. Uneori îşi permitea să se bucure de vin, poezie şi prietenia pustnicilor, dar în cea mai mare parte a timpului a suferit de foame şi sărăcie, atunci când…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Be Sociable, Share!