NLP este scrierea prescurtata pentru Programare Neuro-Lingvistica. Aceasta denumire  este compusa din trei componente, acestea fiind cele care influenteaza cel mai mult experienta umana: neurologia, limbajul si programarea. Sistemul neuronal influenteaza modul in care functioneaza corpul nostru, limbajul determina modul in care ne prezentam in societate si modul in care comunicam cu ceilalti oameni si asa numita programare determina modul in care alegem sa privim lumea din jurul nostru, mai precis, propriile modele despre lume.

 

Programarea Neuro-Lingvistica descrie dinamica fundamentala ce are loc intre minte (neuro) si limbaj (lingvistic) si modul in care interactiunea acestora ne influenteaza corpul si comportamentul (programare).

 

NLP este o scoala de gandire pragmatica ce se adreseaza tuturor nivelelor fiintei umane.  NLP este un proces multidimensional ce implica dezvoltarea competentei comportamentale si a flexibilitatii. Implica de asemenea gandire strategica si o intelegere a proceselor mentale si cognitive din spatele comportamentului.

 

NLP iti ofera instrumente si abilitati pentru a te ajuta sa devii cea mai buna varianta a ta si in acelasi timp stabileste un sistem de convingeri care te ajuta si un set de presupozitii despre ceea ce sunt oamenii, ce este comunicarea si ce reprezinta de fapt procesul schimbarii.  La un alt nivel, NLP este despre descoperirea de sine, explorarea identitatii si a misiunii.

 

Hartea nu este teritoriul. Ca oameni, nu stim care este realitatea.  Ceea ce stim este perceptia noastra asupra realitatii. Ceea ce experimentam si modul in care reactionam fata de lumea din jurul nostru, are loc in principal prin intermediul sistemului nostru senzorial (cele cinci simturi). De fapt harta noastra “neuro-lingvistica” a realitatii este cea care determina modul in care ne comportam si este cea care da semnificatie acelor comportamente, nu realitatea in sine.

 

In general, nu realitatea este cea care ne limiteaza sau care ne ofera mai multe optiuni, ci harta realitatii pe care o avem fiecare dintre noi.

 

In sistemul de credinte din NLP, nu este posibil ca oamenii sa cunoasca realitatea in mod obiectiv. Intelepciunea, etica si ecologia nu rezulta din a avea acea harta a lumii “buna” sau “corecta”, pentru ca fiintele umane nu detin abilitatile necesare pentru a construi una.

 

Mai degraba, obiectivul este sa creezi cea mai bogata harta posibila, ce respecta ecologia noastra cat si a lumii in care traim. Cei mai eficienti oameni sunt aceia care au o harta a lumii ce le permite sa perceapa cel mai mare numar de optiuni posibile si de perspective.

 

NLP este o modalitate prin care iti imbogatesti numarul de optiuni pe care le ai si pe care le percepi ca fiind valabile in lumea din jurul tau. Excelenta vine atunci cand ai multe optiuni. Intelepciunea vine atunci cand ai la dispozitie mai multe perspective.

 

NLP a fost creat de John Grinder (ce avea studii in lingvistica) si Richard Bandler (ce avea studii in matematica si terapia gestalt), cu scopul de a crea modele explicite ale excelentei umane.

 

NLP a ajuns foarte departe ca domeniu de studiu si a evoluat considerabil de cand a fost creat, la mijlocul anilor 70’. Pe parcusul timpului, NLP s-a raspandit in intreaga lume si si-a lasat amprenta in vietile a milioane de oameni.

 

O introducere in programare neuro-lingvistica (NLP) in care pui in aplicare exercitii si diferite jocuri, unde intelegi motivul din spatele dorintei de a invata NLP, unde descoperi posibilitatile acestui domeniu, are loc in prima parte a cursului NLP Pozitiv. Vino si tu si alatura-te oamenilor care-si doresc mai mult.

Spune si altora!