Update:
 
Calatoria noastra prin sunet te va ajuta sa te pregatesti mental pentru interviul la care urmeaza sa mergi, astfel incat sa fii in cea mai buna forma: >>> click aici <<<

* * *

Cateodata, momentele de dinainte unui interviu pot sa ne creeze niste stari destul de neplacute. De aceea iti fac urmatoarea invitatie: citeste acest articol si scapa de emotii inainte de interviu odata pentru totdeauna.

 

Starile pe care le poti avea inainte unui interviu pot fi asemanate cu cele de dinainte unui examen sau a unui test important. Tin minte ca in timpul scolii, inainte unei teze sau a unei lucrari trimestriale, eram atat de emotionat de incepeam sa ma simt rau si chiar deveneam mai sensibil la raceli.

 

Tehnica NLP (Programare Neuro-Lingvistica) pe care ti-o prezint aici se numara printre preferatele mele pentru a ca ceea ce se afla la esenta ai, are in loc in fiecare zi intre oameni. Fiecare dintre noi traieste acest lucru de cel putin cateva ori pe zi. Poate chiar tu, in timp ce citesti aceste cuvinte, poti sesiza cum acest fenoment are loc.

 

Despre ce este vorba? In NLP, procesul se numeste Ancorare.

 

Cand am auzit pentru prima data aceasta denumire m-am gandit la ceva mare, solid, cu greutate. Cand am inceput sa practic si sa stapanesc acest concept foarte bine, mi-am dat seama ca asa este.

 

Facand o paralela, o ancora este precum un buton sau un declansator. Printre exemple se numara: o melodie preferata, parfumul fostului sau actualului partener, mirosul de paine proaspata, sunetul de unghii pe tabla, culoare rosie a semaforului, textura catifelei, etc. In timp ce ai citit aceste exemple, probabil ca ai simtit ceva diferit la fiecare dintre ele. In momentul in care unul din simturile noastre, Vizual, Auditiv, Kinestezic, Olfactiv sau Gustativ este stimulat intr-un mod placut/neplacut, aproape instant avem o senzatie.

 

Aceasta este o ancora.

 

Cele mai multe dintre ele sunt invatate si ne sunt de foarte mare folos. Cum ar fi daca ar trebui sa inveti de fiecare data ca atunci cand vezi culoare rosie a semaforului, trebuie sa te opresti? Sau cand vezi o flacara sa te arzi la degete de fiecare data? Cred ca o singura data este de ajuns, nu-i asa?

 

Exista si dezavantaje ale ancorelor. De exemplu, daca prima noastra experienta la o testare a fost una negativa si continuam sa respectam acest tipar, atunci cand vom auzi de test sau examinare, aproape instant vom avea aceeasi senzatia ca prima data.

 

Acum haide sa aducem aceasta abilitate in planul constient si sa o folosim cum dorim, dupa bunul nostru plac. Fii atent in schimb la urmatorul lucru: dupa ce inveti cum sa-ti poti crea singur o stare emotionala, aminteste-ti ca trebuie sa fii responsabil atunci cand vei folosi aceasta abilitate.

 

OK atunci, caz concret: un interviu.

 

Inainte de a merge la un interviu, care sunt acele stari emotionale sau resurse care-ti vor fi foarte folositoare astfel incat obtii rezultatele pe care ti le doresti?

 

Poate fi incredere in sine, o atitudine relaxate, fermitate, pasiune, prezenta, stare de flow, energie, creativitate, etc. Unele resurse sunt mai potrivite decat altele pentru unele interviuri iar de alte resurse te poti folosi la fiecare interviu.

 

De exemplu, Pasiunea. Atunci cand mergi la un interviu si esti intrebat care sunt abilitatile tale si cum le poti aplica mai bine in interesul companiei, poate ca merita sa vorbesti cu pasiune desprea ceea ce stii sa faci. Pasiunea din vocea ta se va transmite si celor care te asculta si te vor urmari cu interes. De asemenea, atunci cand vorbesti cu pasiune, dovedesti ca ai incredere in tine si in ceea ce poti face.

 

Desigur, sfatul meu este sa folosesti ancorarea in situatii in care stapanesti cunostiintele si abilitatile despre care vorbesti. Daca reusesti sa transmiti emotii placute si obtii job-ul dar totul a fost doar un teatru, mai devreme sau mai tarziu angajatorul isi va da seama. Vei pierde timp si energie degeaba.

 

Cum iti creezi o ancora pentru pasiune?

 

  1. In primul rand, haide sa vedem ce stare resursa este cea mai potrivita pentru tine la un interviu. Care ar fi starea cea mai buna in care poti fi astfel incat sa impresionezi la interviu. Poate fi incredere in sine, pasiune, prezenta, tu alegi. Alege acum. 

     
  2. De unde putem lua aceasta resursa? Gandeste-te la un moment in viata ta cand ai avut aceasta resursa. Un moment in care ai avut incredere in tine sau ai fost prezent sau oricare altul reprezentativ pentru resursa aleasa de tine. Alege un moment din viata ta in care ai simtit cel mai intens resursa aleasa, cel mai reprezentativ moment. Daca intampini vreo dificultate in a identifica un moment din trecut in care ai simti resursa aleasa de tine, mai exista o solutie: Cum ar fi daca? Cum ar fi daca ai avea acea resursa atunci cand mergi la interviu? Cum te-ai simti, cum te-ai misca, cum ai respira? Vei putea observa astfel ca poti sa simti natural starea resursa aleasa de tine.

     
  3. Acum, haide sa alegem care sa fie ancora. Important este sa fie unica, nu o miscare sau un gest pe care-l faci de obicei. De asemenea, cel mai eficient este sa contina cei trei stimuli principali: Vizual, Auditiv si Kinestezic. Exemplu: Ma uit la un deget, apoi il ating si il strang cu doua degete de la cealalta mana si spun cu voce tare sau in mintea mea, un anumit cuvant. Vizual + Kinestezic + Auditiv. Alege acum ancora ta unica.

     
  4. Bun, ai ales ancora. Atunci cand vrei sa ancorezi o emotie, ea trebuie sa o simti intens in corpul tau. De exemplu, pe o scara de la 0 la 100 (maximum de intensitate), atunci cand amplifici senzatia in interiorul tau si ai ajuns la 80 spre 100, atunci este momentul sa declansezi ancora. Iti poti amplifica o stare pe care o simti lasand-o sa se imprastie prin tot corpul tau, pana in crestetul capului si pana in varfurile degetelor de la maini si de la picioare.

     
  5. Inainte e a crea ancora, mai este o verificare de facut: Ecologia. Daca aduci aceasta resursa in viata ta, te poate afecta negativ? Poate afecta negativ pe cineva din jurul tau, in masura in care poti controla acest lucru? Doar daca ai obtinut raspunsul “nu” la ambele intrebari, doar atunci mergi mai departe.

     
  6. Ce-am facut pana acum? Am identificat starea resursa potrivita pentru interviu, am ales sursa de unde o putem lua, am ales ancora noastra unica, am invatat cum sa o amplificam si am facut verificarea ecologica. Acum haide sa cream ancora.

     
  7. Mai intai intra intr-o stare neutra. Poti face acest lucru amintindu-ti numarul tau de telefon de la coada la cap. L-ai spus in minte? Bun. Aseaza-te confotabil si inspira profund de cateva ori. Apoi mergi in acea situatie in care ai simtit starea resursa cel mai puternic. Vezi prin proprii ochi, asculta cu atentie in jur si simte ce-ai simtit atunci. Apoi amplifica aceasta stare lasand-o sa se imprastie prin tot corpul tau. Cand simti ca atinge o intensitate intre 80 % spre 100%, actioneaza ancora ta unica. Cand simti ca ai atins un varf de intensitate, poti da drumul ancorei si sa revii aici si acum.

     
  8. Ridica-te in picioare si scutura putin mainile si picioarele respirand profund de cateva ori.

     
  9. Acum haide sa testam ancora. Actioneaza ancora. Daca ai respectat pasii de mai sus si ai declansa ancora intr-un varf de intensitate, cel mai probabil acum te vei simti la fel ca in acea situatie de unde ai cules starea resursa.

 

Felicitari! Acum ai o starea emotionala ancorata pe care o poti folosi in interviul urmator. Poate ca cei 9 pasi de mai sus sunt scrisi cu multe detalii, insa vreau sa fiu sigur ca intelegi fiecare element cheie din care este alcatuit o ancora.

 

BONUS: 10. Declanseaza acum ancora, imagineaza-ti ca mergi la interviu si ca reusesti sa-i impresionezi pe cei din fata ta. Chiar in timp ce faci acest exercitiu de imaginatie, declanseaza ancora de mai multe ori.

 

Ce este foarte fain la pasul 10 este ca mintea noastra nu face diferenta intre ceea ce-si imagineaza si ceea ce este real. De aceea, atunci cand deja vezi in mintea ta ca reusesti la interviu, atunci cand chiar vei fi acolo, mintea ta te va ajuta sa dai cei mai bun din tine.

 

Asa ca data viitoare cand mergi la interviu, foloseste aceasta ancora si altele pe care ti le creezi si scapa de emotii inainte de interviu odata pentru totdeauna.

 

Be Sociable, Share!