Liu Bang a fost primul împărat al dinastiei Han (206 î.Hr.-220 d.Hr.). S-a ridicat pe tron datorită subordonaţilor săi, printre care Xiao He (260-193 î.Hr.) a jucat un rol aparte.

 

Xiao He era foarte iscusit în administrare şi a început să lucreze pentru dinastia Qin (221-206 î.Hr.), în calitate de ofiţer de grad inferior. Soluţiona mereu problemele complicate într-un mod simplu şi corect şi, astfel, a fost promovat rapid. Provenind din acelaşi oraş cu Liu Bang, îl cunoştea foarte bine pe acesta. Xiao He îl ajuta mereu cu generozitate pe Liu Bang, care era pe atunci un ofiţer inferior.

 

La apusul dinastiei Qin, mulţi s-au răsculat împotriva regimului atroce. Liu Bang a fost primul care a cucerit capitala. La intrarea în oraş, Xiao He, spre deosebire de toţi ceilalţi din trupele lui Liu care erau preocupaţi sa jefuiasca, a reuşit să colecteze şi să păstreze multe documente legale, geografice şi censuale. Mai târziu, când Liu Bang se lupta pentru tron, documentele păstrate de Xiao He s-au dovedit a fi foarte valoroase, conţinand informaţii detaliate despre amplasarea cetăţilor, despre populaţie şi condiţiile locale.

 

În plus, Xiao He a convins multe persoane talentate să lucreze pentru Liu Bang. Unul dintre ei a fost Han Xin, care avea un talent militar deosebit. La început, Han Xin nu era apreciat de către Liu Bang, aşa că a decis să-l părăsească. Auzind că Han Xin l-a părăsit, Xiao He l-a căutat imediat şi l-a convins să vină înapoi, deoarece ştia că Liu Bang nu ar fi putut câştiga bătăliile fără ajutorul Han Xin. Xiao He a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a-l convinge pe Liu Bang să-l promoveze pe Han Xin la grad de general. Cu ajutorul lui, Liu Bang a câştigat multe bătălii şi în cele din urmă a devenit împărat.

 

Însă Liu Bang era o persoană suspicioasă şi geloasă. După ce a devenit împărat…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Spune si altora!