Am citit la un moment dat o metafora care mi-a placut foarte mult: Nu-i lasa pe oamenii care-ti fac rau cu un comportament distructiv sa-si inchirieze un spatiu in mintea ta. Pur si simplu mareste chiria si fa-i sa se autoevacueze.

 

Sa treci cu bine prin caruselul si furtunile emotionale ale oamenilor care au mai mereu o dispozitie proasta, poate fi o adevarata provocare. Ce este foarte important sa-ti amintesti este ca sunt unele persoane care au toane sau sunt negativi insa asta se poate datora faptului ca trec printr-o perioda dificila in viata lor. S-ar putea sa fie bolnavi, sa fie ingrijorati mai tot timpul sau sa le lipseasca iubirea. In astfel de situatii cauta sa-i asculti pe acesti oameni si sa-i ajuti cum poti. Totusi, chiar daca trec prin diferite situatii dificile, cateodata tot trebuie sa te protejezi de comportamentul lor.

 

De asemenea, exista un alt tip de comportament plin de toane care-ti poate face rau: acea persoana agresiva emotional, care va folosi extremele emotionale pentru a intimida si a manipula. Poti ajunge ca pe termen lung, datorita acestui aspect al acestui comportament, sa fii supus/a unui abuz emotional si supararii care par sa nu se mai termine. Daca observi cu atentie acest tip de persoana, vei putea observa ca modul in care se comporta face foarte mult referire la propria persoana. Isi prioritizeaza relatiile astfel incat fiecare om cu care se intalneste sa-i satisfaca nevoile egoiste. Acesta este tipul de comportament pe care vreau sa-l abordez in acest articol in doua parti.

 

Acest tip de comportament si toane emotionale care fac rau celor din jur, nu ar trebui sa se intample in nicio circumstanta. Atunci apare intrebarea: Cum faci fata persoanelor care-ti fac rau?

 

1. Mergi mai departe in calatoria ta fara ei

Daca ai in preajma ta o persoana care obisnuieste si chiar insista sa dicteze intr-un mod distructiv atmosfera emotionala, atunci este destul de clar: este o prezenta care face doar rau celor din jur. Daca suferi din cauza atitudini ei si rabdarea, sfaturile si in general modul tau benevolent de a te comporta cu ea nu pare s-o ajute cu ceva si nici nu pare sa-i pese catusi de putin, atunci a sosit momentul sa te intrebi: “Am nevoie de o astfel de persoana in viata mea?”.

 

Atunci cand elimini din mediul tau persoanle care-ti fac rau, vei observa o senzatie de usurare care apare in corpul tau si chiar in modul in care respiri. Stabileste-ti clar un criteriu limita: pana aici! Faptul ca renunti la acele legaturi cu persoanele care-ti fac rau, nu inseamna ca le urasti sau ca le vrei raul, ci doar arati faptul ca este important ca tu sa fii bine pentru a functiona ok in viata ta si sa nu ajungi din greseala sa te transformi intr-o prezenta neplacuta pentru alti oameni.

 

O relatie care poate fi numita sanatoasa este una de reciprocitate. Ar trebui sa fie un schimb reciproc insa nu in sensul in care tu mereu te simti stors de energie si emotii iar celalalt doar primeste. Daca totusi trebuie sa ai in viata ta, indiferent de motiv, acea persoana care stii ca-ti face rau, atunci ia in considerare urmatoarele puncte:

 

2. Nu te mai minti spunandu-ti ca acel comportament este in regula

Daca nu esti atent/a, acest tip de persoana isi poate folosi toanele si comportamentul agresiv negativ pentru a obtine avantaje personale. Cum de reuseste? Pentru ca sunt acele situatii in care preferi doar sa o faci sa taca decat sa-i asculti din nou discursul morocanos. Mare atentie aici! Aceasta recompensa de liniste pe care tu o primesti pe termen scurt, se poate transforma in durere pentru tine pe termen lung.

 

Persoanele care fac rau celor din jur nu se vor schimba daca sunt recompensate pentru acest tip de comportament. Decide chiar in acest moment ca nu te vei lasa influentat/a de comportamentul lor. Nu te mai purta cu manusi sau nu te mai scuza atunci cand se comporta intr-un mod distructiv. Nu merita sa suporti la nesfarsit un comportament dramatic si negativ. Daca cineva care a trecut de 24 de ani nu poate fi rezonabil si nu te poti baza pe acea persoana, atunci probabil ca a sosit momentul sa:

 

3. Rupi tacerea si sa faci ceva!

Unii oameni ajung sa faca aproape orice pentru castigul lor personal chiar daca altii au de suferit de pe urma actiunilor lor – intra in fata la coada, iau bani si bunuri personale, bruscheaza sau ii pun pe altii jos, dau vina pe cei din jur, etc. Evita sa accepti un astfel de comportament daca observi ca se repeta la nesfarsit. Cei mai multi dintre acesti oameni stiu foarte bine ca fac ceva rau si se vor linisti destul de repede atunci cand li se scoate in evidenta comporamentul lor.

 

Unele persoane care se comporta intr-un mod distructiv, s-ar putea sa foloseasca furia ca mod de a te influenta sau s-ar putea chiar nici sa nu-ti raspunda atunci cand vrei sa comunici cu ei, sa te intrerupa si dintr-o data sa inceapa sa vorbeasca intr-un mod negativ despre ceva ce este important pentru tine. De asemenea, daca indraznesti sa iti sustii punctul de vedere sau sa scoti in evidenta comportamentul lor, s-ar putea sa devina surprinsi si chiar revoltati ca ai indraznit sa calci pe domeniul lor unde doar ei au dreptul sa spuna ce au de zis. Oricum, este important sa spui ceea ce ai de spus.

 

Daca nu spui nimic despre comportamentul negativ-distructiv pe care il are cineva, acest lucru poate deveni un mijloc prin care sa fii absorbit in jocurile lor intimidante. Pe de alta parte, daca scoti acest comportament in evidenta, acest lucru in sine ii va face cateodata sa realizeze impactul negativ pe care il are comportamentul lor. De exemplu, le poti spune:

 

“Mi se pare ca esti suparat. Te-a suparat ceva anume?”

 

“Mi se pare ca esti cam plictisit. Crezi ca ceea ce spun nu este important?”

 

“Ma supara modul in care te comporti cu mine acum. Acesta este scopul tau?”

 

Aceste afirmatii directe pot dezarma pe cineva daca acea persoana chiar se foloseste de atitudinea lor negativa ca modalitate de a manipula pe cei din jur si aceste afirmatii pot de asemenea sa te puna in fata unei oportunitati de a ajuta acea persoana, daca aceasta se confrunta cu adevarat cu o problema in viata ei.

 

Chiar daca va spune ceva de genul: “Ce vrei sa spui cu asta?” si nu vrea sa recunoasca in prima faza, macar i-ai adus in fata ochilor faptul ca atitudinea ei este daunatoare pentru altcineva, desi pentru ea este doar un mod egoist prin care ii manipuleaza pe cei din jur oricand doreste. Si totusi, daca continua si persista in a nega ca ceea ce face ar fi ceva negativ…

 

4. A sosit momentul sa pui piciorul in prag

Chiar daca demnitatea ta este facuta praf, calcata in picioare sau cineva o ia in ras intr-un mod batjocoritor, nimeni nu ti-o poate lua decat daca iei decizia de a renunta la ea. In cazuri de acest gen, totul se reduce la capacitatea ta de a trage linia.

 

Scoate in evidenta faptul ca nu accepti sa fii pus jos sau sa fii facut in toate felurile. Sincer sa fiu, nu am reusit sa obtin nimic daca aruncam si eu inapoi cu diferite cuvinte mai mult sau mai putin urate catre persoana care ma insulta. S-ar putea ca cel mai bun raspuns pe care-l primesti sa fie un suras critic si ceva de genul: “Imi pare rau ca ai luat atat de personal ceea ce am spus”.

 

Am observat ca este mai eficient sa inchei conversatia chiar daca raman cu un gust amar. Pe termen lung am avut de castigat si am transmis un mesaj clar: “nu primesti nicio recompensa pentru un astfel de comportament si nu voi intra in jocurile tale”.

 

Oamenii care au un comportament distructiv fac rau tuturor celor din jur, inclusiv tie daca le dai voie. Daca ai incercat sa tratezi situatiile rational si totusi ei raman neclintiti in ceea ce fac, probabil ca a sosit momentul sa-i evacuezi din mintea ta si sa nu le mai acorzi atentie pana cand vor pleca singuri.

 

Aici inchei acest articol si in curand voi reveni cu partea a II-a unde iti voi prezenta ultimele 3 moduri prin care sa faci fata persoanelor care-ti fac rau.

Partea a II-a

Be Sociable, Share!