Tendinta nemarginita spre confort si considerarea acestuia drept telul suprem este daunatoare pentru oameni precum vinul otravit, mentiona o veche zicala din China antica. Confortul constituia pentru vechii chinezi un lucru de evitat.

 

Un proverb chinezesc spune: "Oamenii pot supravietui durerii si suferintei, dar pot muri din cauza confortului". Desi atasamentul fata de confort nu conduce neaparat la moarte, el poate spori pasivitatea omului, fortandu-l sa-si tolereze apucaturile rele si sa piarda vointa.

 

In "Lun Yu" ("Conversatii si reflectii") Confucius spune: "Lenevia dupa o masa copioasa nu este un lucru bun. Oare nu se poate juca sah? Chiar si o partida de sah este mai buna decat trindavia”.

 

Filozoful chinez Mencius, de asemenea, a mentionat: "Cand oamenii au mancare buna si haine calde – ei traiesc in confort, dar daca nu sunt educati, devin ca niste animale. Inteleptii erau ingrijorati de acest lucru si de aceea isi trimiteau discipolii sa-i invete pe oameni unele principii morale si reguli de comportament. Vechii chinezi credeau ca deseori confortul poate fi daunator, considerand ca daca cineva o apuca pe calea confortului si acorda putina atentie educatiei, urmeaza cai rele si decade.

 

Pentru a citi in continuare articolul, intrati aici.

Spune si altora!