Sunt foarte multe surse online de unde poti sa inveti cum sa fii mai productiv si cum sa-ti gestionezi timpul, aplicatiile pe telefon fiind acum la moda. Acest lucru se intampla pentru ca din ce in ce mai multi oameni se confrunta cu un somn de calitate slaba sau chiar insomnii, de obicei din cauza faptului ca au acces cu usurinta la intrumente de comunicare si tehnologie.

 

Somnul este unul din cele mai importante elemente din vietile noastre, tocmai pentru ca ne ajuta sa avem o viteza mai mare de invatare, sa ne amintim mai multe informatii si ne permite sa fim in general mai fericiti.

 

Insa, cele mai multe probleme pe care putini dintre noi incearca sa le schimbe, se gasesc printre obiceiurile pe care le avem dimineata. Daca vrei sa fii mai producitv si eficient in timpul zilei, atunci este foarte important sa-ti optimizezi obiceiurile pe care le ai dimineata. Cum ne structuram timpul si modul in care ne petrecem primele ore al zilei, va determina cum se va desfasura intreaga zi si cat de eficienti suntem in vietile noastre.

 

Exista o serie de obiceiuri simple si usor de pus in practica pe care le poti face incepand de astazi si sa-ti maresti productivitatea pentru tot restul zilei, in fiecare zi.

 

1. Trezeste-te si expune-te la lumina soarelui

O serie de studii ne arata faptul ca lipsa somnului si insomnia sunt cauzate de faptul ca lumina artificiala ne induce in eroare ceasul intern. Cand un grup de persoane ce aveau probleme cu somnul au mers intr-o excursie in padure fara sa fie expusi la lumina artificiala sau alarme, problemele cu somnul au disparut rapid in cateva zile.

 

Concluziile cercetatorilor au fost ca cea mai buna metoda prin care sa adormi si sa-ti imbunatatesti calitatea somnului, este sa te expui la lumina naturala, ceea ce te ajuta sa te trezesti in ritmul tau dimineata.

 

2. Mediteaza

Exista multe sfaturi online despre cum sa meditezi si poate sa para chiar prea multe pentru cineva care nu a facut asta niciodata. Adevarul este ca principiul este foarte simplu: totul are de-a face cu ceea ce se intampla in interiorul tau si nu cu ceea ce se afla la exterior.

 

Beneficiile sunt numeroase si printre acestea se numara: un nivel scazut de anxietate, devii mai productiv si chiar mai sanatos. Iti recomand metoda pe care am incercat-o de mai bine de cinci ani si pe care o gasesti aici.

 

3. Foloseste-te de rutinele care se repeta

In fiecare zi avem o cantitate de energie disponibila. Pentru a o utiliza cat mai eficient pentru lucrurile importante, este mai bine sa reduci la minimum numarul de decizii pe care le iei dimineata. Cei mai multi dintre noi trecem prin aceleasi rutine in timpul diminetii, insa mereu sunt obiceiuri pe care le putem automatiza.

 

Poti sa treci pe la curatatorie sa iei camasile inainte de culcare, sa mananci acelasi mic-dejun in fiecare dimineata, sa te trezesti mai devreme pentru a evita sa schimbi traseul si alte asemenea lucruri? La inceput poate parea destul de plictisitor, insa vei fi surpins cum aceasta automatizare iti poate oferi flexibilitatea de a fi mai productiv si spontan in restul zilei.

 

4. Piesa care le darama pe toate celelalte

Gary Keller scoate in evidenta in cartea sa "The One Thing", modul in care sa-ti prioritizezi lista de sarcini ce pare ca nu se mai termina: efectul domino. Adica sarcina pe care o duci pana la capat sau lucrul pe care-l faci, va determina ca tot ceea ce se afla pe lista sa fie mai usor de indeplinit sau chiar s-ar putea sa nu mai fie necesare.

 

Uita-te cu atentie la lista de sarcini. Cat este de necesar sau important fiecare lucru de acolo pentru a-ti atinge obiectivele finale? Apoi alege doar unul de pe lista ce va crea un efect domino si rezerva-ti timp in calendar pentru a-l indeplini.

 

5. Incepe cu lucrul cel mai dificil

Acest studiu realizat pe creierul uman, arata faptul ca zona numita cortex prefrontal, este cea resposabila de creativitate, fiind cel mai activa atunci cand ne trezim. Acest lucru explica de ce persoanele creative precum scriitori sau designeri, isi fac cel mai bine munca dimineata devreme cand abia s-au trezit.

 

Asta inseamna ca trebuie sa ne organizam programul de dimineata astfel incat sa ne ocupam de cel mai dificil, daca nu cel mai creativ lucru, prima data cand ne trezim. Acest lucru ne permite sa ne folosim cat mai bine capacitatile mentale si ne eliberam, astfel incat sa putem inplinni sarcini care necesita mai putina creativitate sau putere de concentrare, precum ar fi editare, trimitere de email-uri, telefoane, etc.

 

6. Pregateste-te cu o noapte inainte

Desi acest articol este despre obiceiuri pe care le ai dimineata, modul in care ne petrecem noaptea are un impact major asupra productivitatii din ziua care urmeaza. Cel mai mare impact il are modul in care te pregatesti. Inainte sa mergi la culcare, aloca-ti 15-20 de minute pentru a alege cele mai importante sarcini si aseaza-le in calendar. Motivul pentru care acest lucru este foarte important este faptul ca-ti poti gestiona timpul si sa masori cat iti va lua sa inplinesti o anumita sarcina, lucru care-i destul de dificil de facut folosind o lista obisnuita de sarcini.

 

7. Hidroterapie fierbinte si rece

In Finlanda este vazuta ca un obicei de lux si chiar o necesitate. Mai multe studii arata ca hidroterapia are multiple efecte benefice asupra sanatatii noastre inclusiv un nivel redus de stres, un sistem imunitar mai puternic, o abilitate imbunatatita de a arde grasimi si chiar in a trece peste depresie.

 

Metoda este destul de simpla. Fa un dus asa cum faci in mod normal, apa avand temperatura obisnuita. Apoi, da robinetul la rece si tine-l asa timp de 30 de secunde. Apoi da-l la cald cat de mult posibil si tine-l asa timp de 30 de secunde. Iar apoi, da-l inapoi la rece si tine-l asa timp de 30 de secunde.

 

Atentie insa: daca nu esti obisnuit sa-ti induci un astfel de soc la nivel fizic dimineata, aceasta s-ar putea a fie o abordare dificil de adoptat initial, dar devine din ce in ce mai usoara prin repetitie, ca majoritatea lucrurilor. Acest ritual te va trezi rapid si eficient.

 

Ai mai adauga ceva pe aceasta lista? Care dintre rutinele de mai sus o vei incerca prima?

Be Sociable, Share!