Toate articolele pe aceasta tema pe care le-am citit spun acelasi mesaj: oamenii de succes fac in weekend exact acelasi lucru ca in timpul saptamanii.

 

Aristotel spunea ca suntem suma lucrurilor pe care le facem in mod repetat si ca excelenta nu este un lucru pe care-l faci o singura data, ci un obicei. Mai jos gasesti 12 obiceiuri pe care le au oamenii de succes in weekend:

 

1. Trezeste-te dimineata

Directorul executiv al Disney, Robert Iger, nu este singurul care spune ca se trezeste la 4:30 in fiecare dimineata. Oamenii de succes nu stau in pat pana la ora 14:00 sambata, nici macar pana la 11:00. Cercetarile au dovedit din nou si din nou ca mintea noastra este cea mai activa in primele patru ore de cand ne-am trezit. Trezeste-te devreme in fiecare weekend si vei avea un avantaj fata de restul lumii.

 

2. Fa-ti un plan

Benjamin Franklin se intreba in fiecare dimineata: “Ce lucru bun sa fac astazi?”. Este important sa ai in fiecare zi in minte cate un obiectiv, iar weekend-urile nu sunt exceptii. Desigur, poate fi un timp planificat si petrecut relaxandu-te si recuperandu-te, dar nu trebuie sa fii presedinte pentru a-ti da seama ca a lenevi nu este o optiune.

 

3. Fara multi-tasking

Poate fi tentant sa vrei sa-ti fructifici la maximum productivitatea in weekend, in timp ce concomitent alergi, iti suni parintii si citesti stiri pe telefon, dar acest lucru nu va face decat sa-ti reduca din eficienta. In loc sa faci asta, fii cu mintea prezenta la fiecare lucru pe care-l faci. Alege doua obiective sau sarcini, pentru a fi sigur ca nu ajungi la sfarsitul zilei, iti dai seama ca nu ai facut mare lucru si esti si obosit.

 

4. Fii mereu activ

De la a juca tenis in fiecare zi timp de o ora, la a face kite surfing sau a participa la maratoane, Anna Wintour (editor sef la revista Vogue) si Richard Branson se numara printre oamenii de succes ce si-au dat seama ca un corp activ sustine o minte activa, inclusiv in weekend.

 

5. Prioritizeaza ceea ce este important

Ceea ce faci nu trebuie sa schimbe lumea in mod direct pentru a fi important. Weekend-urile sunt momentele de timp in care iti aduci aminte de micile lucruri pe care nu le prioritizezi prea mult in timpul saptamanii.

 

Iti petreci timp cu prietenii, copii sau partenerul de viata, si chiar daca acest lucru nu se traduce in mod direct intr-o marire a profiturilor, asta nu inseamna ca acele lucruri sunt mai putin importante.

 

6. Fa-ti timp pentru hobby-uri

Oamenii de succes sunt persoane interesante si in afara mediului de afaceri. De obicei acestia aleg hobby-uri precum a canta la un instrument muzical, a tricota sau a picta. De ce? Aceste activitati permit dezvoltarea laturii creative intr-un mod elegant, in timp ce te relaxeaza.

 

7. Practica linistea

Chiar si lumea corporatista si-a dat seama de multiplele beneficii pe care le obtii in urma meditatiei: reducerea stresului, productivitate crescuta, creativitate sporita si iti ofera o stare de bine in ansamblu. Weekend-urile pot ajunge sa fie mai aglomerate decat zilele din timpul saptamanii, in timp ce incerci sa inghesui lucruri casnice, sport, angajamente familiale, intalniri in oras si multe altele, in doar 48 de ore.

 

Intotdeauna fa-ti timp pentru a sta in liniste. Fa asta in fiecare zi. Nu se numeste degeaba practica de meditatie.  

 

8. Lasa teama deoparte

Fiecare dintre noi am facut asta la randul nostru sau am trecut prin aceasta experienta: punem pe retelele de socializare o poza foarte bine facuta cu un loc frumos in care suntem in weekend, special pentru a atrage atentia. In acelasi timp, cand vezi astfel de lucruri la alte persoane, isi poate face aparitia teama de a nu pierde oportunitati importante in care sa te bucuri si tu la randul tau.

 

Insa haide sa schimbam aceasta reactie in: nu-i niciun loc mai potrivit unde as putea sa fiu, decat cel in care sunt acum. Cand practici recunostinta si rezisti tentatiei pe care ti-o ofera retelele de socializare, te vei bucura mai mult de weekend.

 

9. Timp pentru autoreflexie

Nu-i nicio problema sa sarbatoresti succesul pe care-l ai, insa aloca-ti timp sa asimilezi si sa culegi invatamintele din esecurile prin care ai trecut. Autoreflexia ar trebui sa fie un obicei zilnic, insa in weekend ai ocazia perfecta sa faci cativa pasi in spate si sa observi lectiile pe care le-ai primit in saptamana ce a trecut, impreuna cu ceea ce ai putea sa imbunatatesti in ceea ce urmeaza.

 

10. Ofera la randul tau

Richard Branson afirma ca “este uimitor cum concentrandu-te pe lucruri precum sanatatea, saracia sau protejarea mediului, te poate ajuta sa-ti energizezi gandirea in alte domenii”. Tom Corley a studiat oamenii instariti timp de 5 ani inainte de a scrie cartea sa “Wealthy Habits: The Daily Success Habits of Wealthy Individuals”, si a descoperit ca 73% dintre acestia faceau munca voluntara pentru cel putin 5 ore pe luna.

 

Cand ii ajuti pe cei care au nevoie de ajutor, reusesti sa observi lucrurile in perspectiva si nivelul de stres va scadea de asemenea. Weekend-urile sunt momente foare bune sa te implici in diferite activitati de voluntariat.

 

11. Pregateste-te pentru saptamana urmatoare

Jack Dorsey, co-fondatorul Twitter, este renumit pentru zilele de lucru de 16 ore, de luni pana vineri. Insa sambata este o zi complet libera de mers pe munte. Duminica este ziua in care acesta se gandeste la saptamana care a trecut, ce feeback a primit, construieste o strategie si se pregateste pentru urmatoarea saptamana.

 

Laura Vanderkam, autoarea cartii “What the Most Successful People Do on the Weekend”, spune ca oamenii de succes stiu ca weekend-urile sunt de fapt asul din maneca in ceea ce priveste succesul profesional, pentru ca este important sa fii pregatit pentru ziua de luni.

 

In concluzie, este stabilit: succesul este alegerea unui stil de viata pe care-l traiesti 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Weekend-urile nu sunt exceptii.

Spune si altora!