Pe parcursul ultimilor o suta de ani a Dinastiei Zhou (1122 – 222 i.Hr.), egoismul oamenilor a progresat odata cu dezvoltarea sociala. Virtutea Mareata antica si integritatea imparatilor dinastiilor Xia, Shang si Zhou au fost inlocuite de interese personale. Ca urmare, relatiile dintre state erau foarte tensionate si au dus la multe razboaie.

 

Chiar in aceasta perioada, cativa sfinti au aparut in China. Calea (Dao) invataturii taoiste predata de Laozi este drumul pentru a reveni la sinele adevarat original, atunci bunavointa invataturii lui Confucius reprezinta norma morala pentru comportamentul uman.

 

Confucius (552 – 479 i.C.) este cunoscut in China ca Kongzi. Numele lui real era Kong Qiu. Mama lui Confucius a devenit concubina unui ofiter de 66 de ani la varsta de optsprezece ani. Cand Confucius avea trei ani, tatal sau a murit. Desi era o persoana foarte talentata, nu era atat de cunoscut.

 

La varsta de 51 de ani, Confucius a fost promovat devenind oficial de nivel inalt. El pleda pentru "principiul bunavointei" in guvernarea tarii, insa din pacate, filosofia lui politica nu a fost adoptata de catre monarh. Ca urmare, Confucius nu a avut alta optiune decat sa demisioneze. El a decis sa calatoreasca si sa continue sa promoveze ideile.

 

Filosofia sa politica nu a putut obtine recunoastere nici in randul nobilimii in conditiile situatiei politice volatile. Prin urmare Confucius s-a intors in orasul sau natal si s-a dedicat invatamantului. A infiintat scoli private si a recrutat multi ucenici. Datorita efortului sau, educatia s-a extins in societate. El este privit ca primul educator in istoria Chinei.

 

Cele patru aspecte in invatatura sa au inclus…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Spune si altora!