Într-o noapte geroasă de iarnă, Min Deren se pregătea să îşi ducă cei doi fii mai mari în Satul de Est. Urmau să asculte discuţia prietenilor tatălui despre poezii pline de înţelepciune şi cunoaştere. Fiul său cel mai mic, un bebeluş, rămase acasă cu mama sa.

 

Lecţiile morale au început imediat după ce au plecat de acasă, când traversau un câmp îngheţat. Min Deren zise: „Fiii mei, ţineţi minte cuvintele tatălui vostru. Ca să fii un om bun în lume, trebuie să ai întotdeauna în gând o disciplină de bază: iubirea şi grija faţă de ceilalţi.

 

Să aveţi curtoazie faţă de vecini, supunere filială faţă de părinţi, şi, ca fraţi, ar trebui să fiţi iubitori, serviabili şi respectuoşi unul faţă de celălalt. Să lucraţi cu sârguinţă, să studiaţi şi să nu leneviţi, pierzând timpul cu jocuri. Nu fiţi nerăbdători şi nici să nu îi priviţi pe alţii de sus.”

libris.ro%20

 

„Fiţi modeşti, prudenţi şi politicoşi când ne vom întâlni cu prietenii mei acolo, în Satul de Est şi vom vorbi despre poezie. Nu lăsaţi oamenii să râdă de mine ca de un tata ce pare să nu îşi poată disciplina copiii.”

 

Fiul mai mare al lui Min Deren, Ziqian, a spus atunci: „ Tata, tăietorul de lemne s-a rătăcit pe drumul spre casă, iar păsările caută neliniştite mâncare pentru a o duce la cuib. Vântul şuierător, înţepător de rece, îmi aruncă în faţă fulgi de zăpadă. Tremur de frig ca şi cum aş fi scăldat în apă rece, din creştet până în picioare.”

 

„Ah, tata, îmi este atât de frig. Hai să ne întoarcem acasă. Ne putem întâlni cu prietenii tăi într-o altă zi?”

 

„ Tatăl tău şi-a dat cuvântul şi a stabilit deja întâlnirea cu ei. Dacă nu mergem astăzi, înseamnă că nu ne ţinem de cuvânt. Virtutea fundamentală a unui om este să se ţină de cuvânt.”

 

„ Tata, eu…eu…””

 

„Ha! Eşti mai tânăr decât mine, însă nu suporţi nici măcar atât de puţin frig. Cum poţi deveni o persoană folositoare, care să joace un rol valoros în viitor? Încalecă şi hai să mergem!”

 

„ Tata, te rog, îmi este prea frig ca să mai suport. Să ne întoarcem acasă şi să mergem în altă zi, tată. Te rog, tata!”

 

Min Deren se întoarse către fiul mai mic, intrebandu-l: …

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Spune si altora!